Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Vo Vysokých Tatrách zložil Miro Žbirka zopár skladieb

Na snímke spevák, textár a skladateľ Miroslav Žbirka počas koncertu v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 12. decembra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Spevák Miroslav Žbirka docestoval na koncert na Štrbskom Plese vlakom a krátko po ňom uviedol, že to bol dobrý nápad.

Vysoké Tatry 13. novembra (TASR) – Spevák Miroslav Žbirka docestoval na koncert na Štrbskom Plese vlakom a krátko po ňom uviedol, že to bol dobrý nápad. Podľa jeho slov bol počas vystúpenia v sobotu večer (12. 11.) plný energie. Svojimi známymi hitmi postavil na nohy celé publikum a vyslúžil si neutíchajúci potlesk.

"V Tatrách som toho zažil veľa. Deti sa tu učili lyžovať, zložil som tu pár skladieb. Dnes sme hrali skladbu Mám rád a síce sa tam spieva, len tak ležať na Floride, v tom sa vyznám, to mi ide, ale ja som tu skladbu zložil tu v Tatrách, keď snežilo," poznamenal s úsmevom spevák. Žbirka dodal, že pobyt vo veľhorách si dlho neužije, pretože musí cestovať naspäť do Bratislavy kvôli ďalšiemu koncertu.

Ako spevák prezradil, tak pôvodne nemal byť vôbec spevákom, ale futbalistom. Vysvetlil, že k spevu sa dostal tak, že v minulosti sedel na lavičke s gitarou a v tom mu niekto povedal, že neďaleko nacvičuje kapela. "Povedali mi, že mám celkom zaujímavý hlas a potrebujú speváka. A tak vznikol prvý Modus," vysvetlil. Spevák potvrdil, že rád skladá nové piesne. "Posledný pokus vznikol v priebehu tohto týždňa. Toto mi zostalo dodnes a baví ma to. Rád koncertujem a hľadám melódie," povedal.

Počas koncertu sa predstavil so skupinou The Backwards, ktorá na slovenskej hudobnej scéne už 20 rokov imituje anglickú legendárnu kapelu The Beatles. "My sa už poznáme. Párkrát som mal s nimi vystúpenia, ale to dnešné bolo veľmi výživné, pretože mi splnili sľub, že koncert urobili tak, že sa podobal na koncert skupiny The Beatles," uviedol. O spevákovi je známe, že je milovníkom tejto anglickej skupiny. "Začalo to tak, že som sa o nich zmieňoval. Rovnako som rád hrával ich skladby ešte s Lacom Lučeničom a potom mi to už tak prischlo," vysvetlil s tým, že podľa neho anglická kapela má veľký vkus a aj preto ju aj po rokoch ľudia radi počúvajú. Podľa jeho slov sú ich skladby urobené tak, že sa poslucháčom nikdy nesprotivia. "Druhá vec, ktorá ich robila jedinečnými bola ich invencia. Skladali neskutočné melódie," doplnil.

Novinkou, ktorú po koncerte spevák prezentoval je kniha Miro Žbirka zblízka, ktorej autorom je Honza Vedral. "Autor zo mňa vytiahol veci, ktoré sú kombináciou toho, že hovorím o všetkých LP platniach, CD a o hudbe chronologicky, ale zároveň aj o živote. On to tam tak zaujímavo kombinuje. Vďaka nemu ide o reprezentatívnu knihu a som mu vďačný, že existuje," doplnil.

Vystúpenie Miroslava Žbirku a skupiny The Backwards bolo v tomto roku posledným v rámci koncertov v hoteli Kempinski na Štrbskom Plese.