Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Silu vody a jej snahu o skrotenie prezentuje výstava

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Výstava tiež dokumentuje najväčšie povodne z nedávnej histórie, z rokov 1965, 1997 a 2016, a príčiny ich vzniku.

Bratislava 23. mája (TASR) - Pri budovaní protipovodňových opatrení Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) uprednostňuje citlivý prístup k životnému prostrediu. "Jednou z  jeho priorít v nadchádzajúcom období je účinná vodohospodárska politika, ktorej nevyhnutnou súčasťou je aj budovanie protipovodňových opatrení. Prikláňame sa však k zeleným opatreniam, ktoré intenzívnejšie a citlivejšie zohľadnia vplyv týchto stavieb na okolité životné prostredie," uviedol generálny riaditeľ Sekcie vôd MŽP SR Vladimír Novák. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Petra Stano Maťašovská.

Novák dnes spolu s generálnym riaditeľom Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariánom Supekom otvorili v átriu ministerstva výstavu s názvom Protipovodňové opatrenia nad sútokom Malého Dunaja a Váhu, ktorá mapuje históriu povodní v oblasti Žitného ostrova.

Ako priblížil Supek, výstava prezentuje silu vody a snahu o jej skrotenie, ochranu životov ľudí a ich majetku pred povodňami. Dokumentuje najväčšie povodne z nedávnej histórie, z rokov 1965, 1997 a 2016, a príčiny ich vzniku. Z panelov sa verejnosť taktiež dozvie o vzniku organizovanej vodohospodárskej činnosti a postupnom uplatňovaní technických znalostí pri výstavbe protipovodňových stavieb.

Expozícia sa venuje aj prírodným zákutiam územia s jeho rozmanitou faunou a flórou. Dávnu spätosť miestneho obyvateľstva s prírodným prostredím pripomína plávajúci lodný mlyn na mŕtvom ramene Malého Dunaja v Kolárove. Ďalší panel približuje kultúru a rozvoj obcí nachádzajúcich sa nad sútokom Váhu a Malého Dunaja.