Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na absurdity života upozorní divadlo Ludus novou hrou Plešivá speváčka

Divadlo Ludus/Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hra upozorňuje na lákadlá mediálneho sveta, pózy a klišé, život v nezmyselných schémach. Ponúka zamyslenie, či žijeme teda absurditu a naše životy sú nezmyselné.


Bratislava 5. mája (TASR) – Bratislavské divadlo Ludus finišuje s prípravou inscenácie Plešivá speváčka. Premiéra tejto absurdnej drámy o vyprázdnenosti medziľudských vzťahov, stereotypoch správania, konzume či klamstvách sociálnych sietí sa uskutoční v piatok 12. mája.

Hra upozorňuje na lákadlá mediálneho sveta, pózy a klišé, život v nezmyselných schémach. Ponúka zamyslenie, či žijeme teda absurditu a naše životy sú nezmyselné. Ale na to si musí odpovedať každý sám.

"Celý dej sa odohráva v obývačke na anglickom vidieku blízko Londýna. Je to o bežnom živote a ľudia žijú takým spôsobom. Podobne ako my. Sami sme sa rozhodli, že budeme žiť v absurdite. Nám bola nejakým spôsobom ponúknutá alebo sme si zvykli na to, a potom sme sa rozhodli, že je to pre nás pohodlnejšie. A tým pádom je to v poriadku, že takto žijeme, je to náš údel," na dnešnej tlačovej konferencii uviedol režisér Peter Kuba, ktorý v rôznych detailoch upravil hru rumunského autora Eugena Ionesca.

Zároveň dodal, že dramatik svojou hrou dal divadelným tvorcom obrovskú slobodu, keď sám v mnohých situáciách uvažoval kladne aj záporne, či áno alebo nie. Teda treba uvažovať o podstate a zmysle života, aby slova nestrácali význam. Keď určité veci v ľudskej komunikácii nemajú svoj zmysel, vtedy vznikajú absurdné situácie.

"Snažíme sa ukázať absurdné situácie, ako ich dodržujeme, ako sme nejakým spôsobom k tomu hluchí, čo sa deje a chýba nám kritické myslenie. Na javisku dávame taký obraz," dodal Kuba.

Podľa dramaturga Petra Janků inscenáciou chcú návštevníkov upozorniť, aby neboli otrokmi stereotypov. "Je to zrkadlová hra, aby sa každý v tom našiel, ako žije. Eugene Ionesco vlastne napísal antihru, kde aj dnes berieme niečo vážne, čo však nemá žiaden zmysel. Od jej premiéry prešlo 67 rokov a stále je aktuálna. Nie náhodou je táto kniha súčasťou povinného čítanie pre stredoškolákov," pripomenul Peter Janků, ktorý navrhol scénu v štýle anglickej obývačky s televízorom a krbom.

Hru preložil Andrej Záthurecký, autorkou kostýmov je Daniela Kytková a svetelného dizajnu Peter Stránsky. Na javisku účinkujú herci Edita Borsová, Katarína Baranová, Kristína Tothová, Kamil Kollárik, Štefan Martinovič a Michal Rovňák.