Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Na Akademickom Prešove privítajú 23 divadelných súborov

Dovedna 23 divadelných súborov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska predstaví svoju produkciu na festivale umeleckej tvorivosti vysokoškolákov v Prešove. V poradí 49. ročník podujatia Akademický Prešov, ktorý organizuje Filozofická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, sa začína v nedeľu 26. apríla. 2015. Na snímke druhý zľava dramatik Karol Horák uprostred študentov hercov Divadelného súboru Filozofickej Fakulty Prešovskej univerzity v Prešove počas jednej z posledných skúšok pred začiatkom festivalu umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Akademický Prešov 2015. Prešov, 25. apríla 2015. Foto: TASR/Ján Lašák

Festival umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Akademický Prešov 2015 slávnostne otvoria 26. apríla o 18.00 h v Divadle Alexandra Duchnoviča a jeho program potrvá do 1. mája.


Prešov 25. apríla (TASR) – Dovedna 23 divadelných súborov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska predstaví svoju produkciu na festivale umeleckej tvorivosti vysokoškolákov v Prešove. V poradí 49. ročník podujatia Akademický Prešov, ktorý organizuje Filozofická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, sa začína v nedeľu 26. apríla.

Riaditeľ festivalu dramatik Karol Horák pre TASR uviedol, že súťažnej prehliadky sa zúčastnia vysokoškoláci v troch klasických kategóriách: vlastná literárna tvorba, umelecký prednes a študentské divadlo. Okrem toho sa uskutočnia besedy, tvorivé dielne, odborné semináre i neformálne stretnutia s umelcami a pracovníkmi z oblasti umenia, kultúry, vedy a vzdelávania.

Horák konštatoval, že počas histórie tohto podujatia sa tu vystriedali tisíce vysokoškolákov, ktorí chceli predstaviť svoju tvorbu.

"Treba si uvedomiť, aké je dôležité pokračovať v organizovaní tohto podujatia, na ktorom sa vyhraňuje v podstate aj budúca slovenská inteligencia. Na to sa, žiaľ, niekedy zabúda, hlavne v tejto rýchlej dobe. Kreativita a tvorba kultúrnych hodnôt by nám nemala byť ľahostajná," vysvetlil význam organizovania podujatia riaditeľ festivalu.

Zdôraznil, že podujatie nie je určené len akademickému prostrediu a študentom. Jeho program sa uskutočňuje v prešovských divadlách, v chrámoch, športovej hale, ale hercov môžete niekedy stretnúť i na ulici.

"Prirodzene, najviac ľudí lákajú divadelné predstavenia, okrem študentských súťažných súborov sa v Prešove predstavia aj herci Komorného divadla v Martine, GUnaGU alebo Stoka. Účasť na nesúťažnej prehliadke prisľúbili aj divadlá z Prahy, Brna, Poľska a Maďarska," doplnil Horák.

Zdôraznil, že na tomto festivale sa v minulosti predstavili osobnosti, ktoré sa neskôr uplatnili vo sfére umenia, kultúry či médií. Mihli sa tu napríklad Rudolf Sloboda, herec Boris Farkaš, súčasný riaditeľ Štátneho divadla v Košiciach Peter Himič či moderátor Marcel Forgáč.

"Samozrejme, že nie všetci, ktorí súťažili na Akademickom Prešove, mali záujem pôsobiť v oblasti kultúry. Mnohých ľudí po rokoch stretávam a priznávajú, že toto podujatie nechalo v nich pozitívne odozvy a radi naň spomínajú," dodáva dramatik.

Upozornil aj na osobnosti, ktoré pomáhali formovať mladé talenty, ako učitelia, porotcovia alebo účastníci workshopov. Výkony a tvorbu vysokoškolákov ako porotcovia napríklad posudzovali spisovateľ Ladislav Balek, rozhlasový publicista Ernest Weidler, jazykovedec Ján Findra, profesor Vladimír Štefko, herec Jozef Adamovič či básnik a textár Jozef Urban.

Festival umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Akademický Prešov 2015 slávnostne otvoria 26. apríla o 18.00 h v Divadle Alexandra Duchnoviča a jeho program potrvá do 1. mája.

Vyhlasovateľmi súťaže sú Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Rektorát Prešovskej univerzity v Prešove a Občianske združenie Akademický Prešov.