Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Na Bienále architektúry v Benátkach bude aj príbeh stavby SNG

Na snímke autori expozície, zľava Vít Halada, Benjamín Brádňanský, Ján Studený, Petr Hájek, Marián Zervan, komisárka expozície za Slovenskú národnú galériu (SNG) Monika Mitášová počas tlačovej konferencie SNG k predstaveniu projektu "Starosť o architektúru: vyzvanie arché architektúry do tanca" v Pavilóne Českej republiky a Slovenskej republiky na 15. medzinárodnom bienále architektúry v Benátkach 2016, 19. mája 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Branislav Bibel

Pavilón Českej a Slovenskej republiky na 15. Bienále architektúry v Benátkach 2016 môže verejnosť navštíviť od 28. mája do 27. novembra.

Bratislava 19. mája (TASR) – Pavilón Českej republiky a Slovenskej republiky na 15. medzinárodnom bienále architektúry v Benátkach 2016 sprístupnia 26. mája projektom Starosť o architektúru: vyzvanie arché architektúry do tanca. Projekt, ktorý porota vybrala, aby reprezentoval Slovensko na tohtoročnom architektonickom podujatí, predstavuje príbeh jednej stavby - Slovenskej národnej galérie. Autormi a kurátormi expozície sú Benjamín Brádňanský, Petr Hájek, Vít Halada, Ján Studený, Marián Zervan. V Benátkach odprezentujú rozmanité podoby narábania s jedným z najvýznamnejších a súčasne najkontroverznejších diel Vladimíra Dedečka, ktoré sa projektovalo a stavalo v rokoch 1962 - 1979.

Víťazný projekt vybrala už v januári sedemčlenná medzinárodná porota pod vedením českého architekta Adama Gebriana. Podľa poroty, ide o jednu z mála stavieb nedávnej minulosti na Slovensku, ktorá má potenciál zaujať široké medzinárodné publikum. Projekt predstaví SNG v modeli v mierke 1:17,78, ale i úvahy o vzniku stavby, prípravu, rôzne fázy projektu, realizáciu, užívanie, následné chátranie, diskusiu o uzavretí a možnom búraní, až po súťažné návrhy rôznych slovenských architektov na rekonštrukciu. "Chceli sme predstaviť spôsoby myslenia tých architektov, ktorí sa snažili nadviazať na projekt, a zároveň ho prezentovať ako nové cesty myslenia," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave jeden z autorov expozície Marián Zervan. Súčasťou projektu, ktorý dokumentuje i "zápas o SNG", budú i vyjadrenia zahraničných architektov, ktorí ju navštívili alebo v nej prednášali, predstaviteľov politického a kultúrneho života a médií, ale i laickej verejnosti sprevádzajúce dielo SNG od čias jeho vznikania po rok 2016.

Ústredným objektom pavilónu je trojrozmerný model SNG v červenej farbe, ktorý v zmenšenej mierke zodpovedá postavenému areálu. "Kovový model váži asi 1,5 tony a je krížencom medzi sochou a architektúrou," objasnil architekt Petr Hájek. Bočné steny pavilónu s viacerými obrazovkami predstavujú dianie okolo SNG prostredníctvom dvoch prostredí. Autormi nazvaná "stena frontových línií" ukazuje prostredie zápasu, boja, stratégie starostlivosti, obstarávania a na druhej strane "stena porozumenia a tanca" - prostredie výziev do tanca, stratégie starosti a projektu.

"SNG považujem za jednu z najvýznamnejších stavieb, ktoré sa tu postavili. Myslím si, že je dôležité ukázať medzinárodnej verejnosti, že na Slovensku existuje stavba, ktorá znesie tie najvyššie mierky," povedal pre TASR Petr Hájek s tým, že táto stavba umožňuje veľmi dobre moderovať tému tohtoročného architektonického bienále v Benátkach. "Súvisí s tým, čo architekti práve teraz môžu urobiť preto, aby svet okolo bol lepší. A pretože SNG sa chystá opravovať pôvodný objekt, čo je úžasný počin vzhľadom na to, že sa budovy zo 60. a 70. rokov dnes búrajú, Slovensko je veľkým príkladom, kde sa podarilo zachovať nielen budovu, ale aj jej funkciu."

Pavilón Českej a Slovenskej republiky na 15. Bienále architektúry v Benátkach 2016 môže verejnosť navštíviť od 28. mája do 27. novembra.