Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na bratislavský Filmový chodník slávy pribudne ďalšie meno

Na archívnej snímke herečka Božidara Turzonovová. Foto: TASR/Martin Baumann

Pamätnú dlaždicu tu bude mať aj slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Bratislava 13. novembra (TASR) - K hereckým osobnostiam Ladislavovi Chudíkovi, Márii Kráľovičovej, Jozefovi Adamovičovi, Štefanovi Kvietikovi, Eve Krížikovej, Ivanovi Palúchovi, Emílii Vášáryovej a Martinovi Hubovi, ktorých pamätné dlaždice zdobia bratislavský Filmový chodník slávy, pribudne v pondelok meno herečky Božidary Turzonovovej.

Tradíciu Filmového chodníka slávy v Bratislave založili v roku 2009 Medzinárodný filmový festival Bratislava v spolupráci s Agentúrou Promotion, hlavným mestom SR Bratislava a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, ako prejav vzdávania úcty za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom.

Filmový chodník slávy v Bratislave slávnostne otvorili 17. júna 2010. Hlavné mesto SR sa tak pripojilo k svetovým metropolám, ktoré zaviedli túto tradíciu nielen ako akt uznania a pocty tým najlepším z najlepších, ale v neposlednom rade aj ako turisticky zaujímavú atrakciu. Chodník tvoria mramorové dlaždice s kovovým dielom, na ktorom sa nachádza meno a podpis osobnosti.

Na pešej zóne pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava odhalilo svoje vlastnoručne podpísané pamätné tabule zatiaľ sedem významných osobností slovenského herectva. Prvým bol majster Ladislav Chudík. "Je tu celé moje meno, ktoré som špeciálne trénoval, pretože dovtedy som sa podpisoval skrátene. Prisahám, že som sa podpísal bez nároku na honorár," s úsmevom vtedy skonštatoval herec. "Nech je tento chodník dlhý a nech sa nakrúcajú slovenské filmy," vyslovil svoje prianie.

"Filmový chodník slávy je odkazom pre budúce generácie, sú na ňom mená významných osobností, ktoré výrazne prispeli k rozvoju slovenského divadla a slovenského filmu," povedala pre TASR jeho zakladateľka Mária Reháková.