Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Creme de la Creme zavíta legenda animovaného filmu M. Ocelot

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Prehliadku otvorí najnovší film z dielne Louisa Garrela - romantická komédia o ľúbostnom štvoruholníku Verní neverní.

Bratislava 20. februára (TASR) – Creme de la Creme prinesie do slovenských kín aj tento rok výber čerstvých filmových lahôdok z Francúzska. Šiesty ročník Týždňa francúzskeho filmu sa uskutoční v Bratislave a v 23 ďalších mestách od 6. do 12. marca, v niektorých mestách potrvá až do konca mesiaca.

"Aj tento rok nám festival ponúka veľmi bohatý a pestrý program, ktorý je skutočným odrazom rôznorodosti a kvality francúzskeho filmu. Slovensko a Francúzsko majú rovnaké nadšenie pre siedme umenie a preto s obrovskou radosťou registrujeme, že každý rok máme stále viac divákov," uviedol v stredu na tlačovej konferencii Christophe Léonzi, veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku, k podujatiu, ktoré "sa usiluje osobitne osláviť eklektizmus tvorby francúzskych režisérov".

Festival otvorí Mesiac Frankofónie na Slovensku. Program prehliadky, ktorú pripravuje Film Europe v spolupráci s Francúzskym inštitútom, tvorí päť sekcií - Creme Premiéry, Creme Komédie, Creme Zločin, Creme Deti a Príbehy slávnych. "Od začiatkov v roku 2012 festival neustále rastie, prebieha stále vo väčšom počte sál a miest. Dnes sme najviac hrdí na to, že podujatie sa neobmedzuje len na Bratislavu," povedal riaditeľ Francúzskeho inštitútu Jean-Pierre Jarjanette k prehliadke, ktorá prinesie približne dvadsiatku francúzskych filmov: "Z toho osem prvýkrát na Slovensku."

V sekcii Premiéry sa návštevníci môžu tešiť na sedem filmov. Komédiu Bécassine! o naivnej, vždy dobre naladenej pestúnke, nakrútil režisér Bruno Podalydés podľa známeho francúzskeho komiksu. Vojnová dráma Bojovníčky slnka, film režisérky Evy Husson nominovaný na Zlatú palmu v Cannes 2018, ich zavedie do Kurdistanu, kde sa Bahar, veliteľka jednotky ženských bojovníčok, chystá oslobodiť svoje mesto od islamistov. Komediálna dráma Je mi fajn, s. r. o. režisérskeho tandemu Benoit Delépine & Gustave Kervern rozpráva príbeh Jacquesa, ktorý posadnutý túžbou rýchlo zbohatnúť nahovorí zopár nešťastníkov absolvovať s ním bizarnú cestu na lacnú plastickú chirurgiu v Bulharsku. Popri Jeanovi Dujardinovi a Yolande Moreau sa v jednej z úloh objaví aj slovenská herečka žijúca v Paríži Jana Bittnerová.

Najnovší experiment z dielne ikony francúzskeho filmu Jeana-Luca Godarda má názov Kniha obrazov, z festivalu v Cannes 2018 si odniesol Zvláštnu Zlatú palmu. Hrdinom filmu Modlitba je 22-ročný Thomas, ktorý sa modlitbou a prácou lieči z drogovej závislosti v komunite v horách. Snímka uviedli na minuloročnom Berlinale a Anthony Bajon v hlavnej úlohe si z festivalu odniesol Strieborného medveďa pre najlepšieho herca. Film Yao nakrútil režisér Philippe Godeau a do postavy slávneho herca, ktorý navštívi Senegal, obsadil populárneho Omara Syho. Spriatelí sa s 13-ročným chlapcom a spolu absolvujú dobrodružnú cestu, počas ktorej herec objavuje svoje korene.

Prehliadku otvorí najnovší film z dielne Louisa Garrela - romantická komédia o ľúbostnom štvoruholníku Verní neverní, v ktorej si režisér, scenárista a herec v jednej osobe zahral po boku Laetitie Casta a Lily-Rose Depp.

"Veľmi sa tešíme, že pozvánku na Creme de la Creme prijali dvaja vzácni hostia. Príde k nám Jana Bittnerová, Slovenka žijúca v Paríži, herečka, ktorej sa darí v divadlách, vo filmoch. Na prehliadku zavíta aj legenda francúzskeho animovaného filmu Michel Ocelot, autor filmu Dilili v Paríž," informovala Dagmar Krepopová, PR manažérka Film Europe.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia komédii, tie zastupujú tituly Kým nás svadba nerozdelí (r. Olivier Nakache, Éric Toledano), Vezmi si ma, kamoš (r. Tarek Boudali) a víťaz Ceny diváka Creme de la Creme 5 - Niekto to rád zahalené (r. Sou Abadi). "Je vždy z čoho vyberať. Francúzsky film má svoju potenciu zabezpečenú kvantitou - 300 filmov ročne, a permanentne oceňovanou kvalitou na všetkých významných festivaloch, ale aj oceneniach - za posledných desať rokov je to 17 Oscarov a štyri Zlaté palmy z Cannes, fantastické číslo," povedal pre TASR generálny riaditeľ Film Europe Ivan Hronec s tým, že francúzsky film je vo viacerých parametroch prvý v Európe.