Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Európsky deň parkov je v 19 krajinách pripravených sto aktivít

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Federácia EUROPARC má vyše 350 členských organizácií na ochranu prírodných parkov a krajinných území v 38 európskych štátoch vrátane Slovenska.

Regensburg/Bratislava 22. mája (TASR) - Federácia prírodných a národných parkov v Európe (EUROPARC) oznámila, že v roku 2015 sa v 19 krajinách uskutoční vyše sto aktivít pri príležitosti Európskeho dňa parkov. Paneurópska sieť prírodných a národných parkov bola založená v roku 1973, Európsky deň parkov pripadá na 24. mája.

Všetci tí, ktorí milujú prírodu, môžu Európsky deň parkov prežiť v prírode a deliť sa o svoje zážitky. Európsky deň parkov, ktorý je spomienkou na vytvorenie prvých deviatich národných parkov vo Švédsku 24. mája 1909, vyhlasuje federácia EUROPARC každý rok okolo 24. mája. Prvýkrát sa konal v roku 1999. Jeho cieľom je upozorniť verejnosť na potrebu ochrany národných a prírodných parkov.

Pracovníci parkov a chránených území v mnohých štátoch na európskom kontinente pri príležitosti tohto dňa organizujú množstvo podujatí, napríklad festivaly či výlety, tvorivé dielne, prezentujú nové publikácie, konajú sa miestne trhy, otvárajú výstavy a pozývajú na koncerty alebo športové súťaže.

Na Slovensku je vyhlásených deväť národných parkov - Malá Fatra, Muránska planina, Nízke Tatry, Poloniny, Slovenský kras, Slovenský raj, Veľká Fatra, Pieninský národný park a Tatranský národný park. Prvé cezhraničné chránené územie v Európe bolo vyhlásené práve na Slovensku - na území Pienin, spoločne s Poľskom, v roku 1932.

Federácia EUROPARC má vyše 350 členských organizácií na ochranu prírodných parkov a krajinných území v 38 európskych štátoch vrátane Slovenska. Národné a prírodné parky aj rezervácie zohrávajú zásadnú úlohu v úsilí o zachovanie prírody v jej rozmanitých formách v Európe. Neraz ide o záchranu špecifických biotypov a ekosystémov.

Federáciu EUROPARC založili v roku 1973 pod oficiálnym názvom Federácia prírodných a národných parkov v Európe. Jej prvé sídlo otvorili v roku 1986 v nemeckom Grafenau, od roku 2007 má kanceláriu i v Bruseli.