Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Na festival v Karlových Varoch pricestuje i Jean Reno

Na archívnej snímke Jean Reno. Foto: TASR/AP Photo

Festivalovú prehliadku, ktorá potrvá do 9. júla, otvorí projekcia snímky Antropoid režiséra Seana Ellisa.

Praha 30. júna (TASR) - Medzi hviezdy už 51. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, ktorý v západočeskom kúpeľnom meste začína v piatok 1. júla, bude patriť aj slovenským divákom dobre známy francúzsky herec Jean Reno, ktorý si tam prevezme 4. júla cenu prezidenta festivalu.

Ďalšou laureátkou ceny prezidenta festivalu za mimoriadny umelecký prínos do svetovej kinematografie sa stane populárna česká herečka Jiřina Bohdalová.

Organizátori už skôr informovali, že krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos do svetovej kinematografie udelia na podujatí americkému hercovi Willemovi Dafoeovi, ktorého si diváci môžu pamätať vďaka množstvu pozoruhodných filmov vrátane snímok ako Čata, Posledné pokušenie Krista, Narodený 4. júla, ale aj Nymfomanka, John Wick či Grandhotel Budapešť.

Willem Dafoe je už v dejisku prehliadky.

Cenu prezidenta festivalu za mimoriadny umelecký prínos do svetovej kinematografie si prevezme ďalší umelec zo zámoria, americký scenárista a režisér v jednej osobe Charlie Kaufman, známy napríklad ako tvorca predlohy filmov V koži Johna Malkovicha, Milujte svojho zabijaka, Adaptácia alebo Večný svit nepoškvrnenej mysle, za ktorú získal Oscara.

Festivalovú prehliadku, ktorá potrvá do 9. júla, otvorí projekcia snímky Antropoid režiséra Seana Ellisa, ktorú uvedú v prítomnosti režiséra a viacerých hercov v dejisku festivalu v svetovej premiére.