Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Na festivale Allegretto sa predstaví 12 interpretov zo šiestich krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Príležitosť predstaviť svoje umenie získalo aj 397 sólistov.

Žilina 13. apríla (TASR) – Dvanásť interpretov zo šiestich krajín vystúpi na 31. ročníku stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina od 25. do 30. apríla v Dome umenia Fatra. Hudobné centrum (HC) Bratislava o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

Hlavným poslaním festivalu je prezentovať umelcov z rôznych krajín vrátane Slovenska, ktorí sú laureátmi najrenomovanejších svetových súťaží. "Mnohokrát ide o ich debutové vystúpenie nielen v Žiline, ale aj na Slovensku. Festival zároveň poskytuje priestor pre vzájomnú výmenu kultúrnych hodnôt a je tiež miestom konfrontácie interpretačných schopností popredných mladých umelcov nielen z Európy," uviedlo HC.

Na 30. ročníku vystúpilo 22 symfonických a komorných orchestrov, deväť zborov (komorné vokálne súbory, súbory starej hudby) a 38 malých komorných telies. Príležitosť predstaviť svoje umenie získalo aj 397 sólistov. "V programoch sa predstavilo vyše 70 ďalších účinkujúcich, ktorí zabezpečovali podporné činnosti pre vystupujúcich umelcov. Súčasťou podujatia je aj udelenie ocenení pre účinkujúcich. Cenu publika udelili 15 umelcom, Cenu festivalu získalo 32 umelcov. Organizátori taktiež udelili aj ďalšie významné ocenenia dovedna 32 umelcom," doplnilo HC.

Podujatie organizuje HC - štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina a mestom Žilina.