Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Túžite zažiť atmosféru legendárneho Woodstocku 1969?

Na archívnej snímke z augusta 1969 objímajúci sa pár počas legendárneho hudobného festivalu Woodstock, ktorý sa konal v americkom meste Bethel neďaleko New Yorku. Foto: TASR/AP

Woodstock v roku 1969 bol udalosťou, ktorá zmenila jednu generáciu, koncert, ktorý svojím vplyvom a rozsahom nemal obdobu a ktorého hlavným mottom boli mier a hudba.

Bratislava 18. apríla (TASR) - V aprílovom cykle Music & Film uvedie bratislavské Kino Lumiére film Woodstock (1970) od režiséra Michaela Wadleigha. Snímka autenticky približuje atmosféru legendárneho rockového festivalu s množstvom vynikajúcich hudobníkov. "Diváci uvidia remastrovaný režisérsky zostrih filmu k 40. výročiu koncertu z roku 2009 s novým DD5.1 audio mixom," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

"Počas leta 1969 prežilo pol milióna ľudí z rôznych spoločenských vrstiev tri neobyčajné dni. Woodstock bol udalosťou, ktorá zmenila jednu generáciu, koncert, ktorý svojím vplyvom a rozsahom nemal obdobu a ktorého hlavným mottom boli mier a hudba," uviedol dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman. Snímka, ktorá v roku 1970 získala Oscara za najlepší dokument, zachytáva vystúpenia legiend ako Joan Baez, Joe Cocker, Crosby, Stills & Nash, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Santana, Ten Years After či The Who.

Hlavným posolstvom festivalu, ktorému názov Woodstock zostal, aj keď sa nakoniec namiesto vo Woodstocku konal pri meste Bethel v štáte New Yorku, bolo heslo "Tri dni mieru a hudby". Jeho organizátorom išlo o to, aby bol Woodstock úplne iný ako podobné akcie. Michael Lang, jeden z organizátorov koncertu v tom čase povedal: "Woodstock bol akcia, na ktorej ide o nás: o našu kultúru, našu hudbu, naše umenie a naše hodnoty. Pre mňa osobne bol Woodstock skúškou toho, či ľudia našej generácie skutočne veria jeden v druhého a vo svet, ktorý sme sa snažili vybudovať. Počas toho augustového víkendu, keď naša vlasť prechádzala nesmierne pohnutým obdobím, sme zo seba vydali to najlepšie a pritom, hoci len na kratučký okamih, sme vytvorili ten druh spoločnosti, o aký sme sa všetci usilovali."

Režisér filmu Michael Wadleigh pricestoval na miesto koncertu s tisíckami kotúčov filmu a štábom kameramanov. "Výsledkom bolo 193 kilometrov nakrúteného materiálu, ktorý následne zostrihal do podoby 184-minútového filmu," doplnil Ulman. V roku 1994 vznikol prvý režisérsky zostrih k 25. výročiu festivalu s pridanými 40 minútami vystúpení hudobníkov Canned Heat, Jefferson Airplane a Janis Joplin a záverečné vystúpenie J. Hendrixa bolo rozšírené o dve piesne. Režisérsky zostrih, ktorý uvidia diváci v Kine Lumiére, vznikol k 40. výročiu koncertu v roku 2009. "Ak ste už film Woodstock videli, tak sa vám v spomienkach vynoria dážď, bahno, drogy, ale najmä hudba a neuveriteľný pocit spolupatričnosti. Bola to akcia, ktorej atmosféru sa už nepodarilo zopakovať," dodal Miro Ulman.

Projekcia sa uskutoční v stredu 19. apríla o 19.00 h.