Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Na hrade v Ľupči obnovia horné nádvorie, získali na to 450.000 eur

Ľupčiansky hrad bol založený v polovici 13. storočia uhorským kráľom Belom IV. Stojí na návrší jedného z posledných výbežkov Nízkych Tatier nad obcou Slovenská Ľupča a je národnou kultúrnou pamiatkou. Na snímke z 4. júla 2014 nádvorie hradu. Foto: TASR/Branislav Račko

Projekt Hrad Ľupča – obnova horného nádvoria, predstavili dnes priamo na ľupčianskom hrade otváracou konferenciou. Na tejto kultúrnej pamiatke by sa malo tento rok preinvestovať celkom 450. 000 eur.

Slovenská Ľupča 23. februára (TASR) - Projekt Hrad Ľupča – obnova horného nádvoria, predstavili dnes priamo na ľupčianskom hrade otváracou konferenciou. Na tejto kultúrnej pamiatke by sa malo tento rok preinvestovať celkom 450.000 eur.

Projekt bude realizovaný do novembra tohto roka vďaka finančnej podpore z Finančného mechanizmu EHP a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programových oblastí Ochrana a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora diverzity v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva. Za poskytnuté peniaze sa má obnoviť horné nádvorie - najstaršia časť hradu známa pod názvom donjon z polovice 13. storočia.

Na konferencii sa okrem iných zúčastnili aj veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Inga Magistad a Ján Krak - generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR.

S obnovou hradu sa museli vysporiadať aj architekti. "Najväčšími výzvami boli veci, ktoré sa nepredpokladali. V Rubigallovej veži sú to napríklad pôvodné trámy, ktoré majú obrovské prierezy. Samozrejme, dôležitá bola tiež kooperácia s reštaurátormi, aby technické riešenia neboli v rozpore s ich názormi na reštaurovanie konkrétnych pozícií," povedal TASR architekt hradu Jozef Sálus. Architektom však išlo najmä o to, skĺbiť historickú a pamiatkovú hodnotu s moderným využitím hradu.

Spoločnosť Železiarne Podbrezová, a. s., zabezpečuje od nadobudnutia hradu v roku 2002 postupnú renováciu tak, aby sa vrátil jeho lesk a sláva. Na hrade postupne opravili strechy, fortifikačný systém - hradby, brány a bašty, položila sa nová kamenná dlažba na dolnom nádvorí, uskutočnila sa pamiatková obnova kaplnky, Gizelinho paláca aj najvyššieho poschodia Rubigallovej veže.

Obnovou horného nádvoria, novou kamennou dlažbou a zreštaurovaním fasád vznikne ďalšia ucelená zrekonštruovaná časť hradu a vytvoria sa tak podmienky pre ďalšie etapy obnovy. Vynovené nádvorie poskytne priestor pre rozšírenie expozičných priestorov hradného areálu a pre výstavy umelcov.

Prostredníctvom grantov EHP a Nórska chcú krajiny prispieť k zníženiu sociálnych a ekonomických rozdielov a posilneniu bilaterálnych vzťahov s európskymi krajinami. V období 2009 - 2014 sa finančná pomoc vyšplhala na úroveň 1,79 miliardy eur. Nórsko sa na tejto sume podieľalo 97 percentami.