Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Na ikonickej americkej fotografii z Iwo Jima je aj Slovák

Šesť amerických námorníkov vztýčilo pred 65 rokmi 23. februára 1945 na Mt. Suribači na ostrove Iwo Jima americkú vlajku. Jedným z vojakov je aj seržant americkej armády slovenského pôvodu Michael Strank. Foto: TASR/AP

Fotografia vztyčovania vlajky na vrchu Suribači dnes zdobí steny mnohých amerických vládnych budov. Vo Virgínii podľa nej postavili aj sochu.

Bratislava 23. februára (TASR) - Michael Strank, ktorý vztyčuje americkú vlajku na známej ikonickej fotografii, bol slovenského pôvodu. Dokumentárny film, ktorý o ňom Slováci natočili, si v piatok pozreli stredoškoláci z viacerých bratislavských škôl.

"Príbeh seržanta Stranka je jedným z mnohých, ktoré sa stali základom nášho stáleho priateľstva a partnerstva. Som poctený, že môžem predstaviť jeho príbeh," povedal na úvod americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling.

Fotografia vztyčovania vlajky na vrchu Suribači dnes zdobí steny mnohých amerických vládnych budov. Vo Virgínii podľa nej postavili aj sochu. Ako hovorí režisér filmu Dušan Hudec, Strank sa stal slávnym, lebo bol v správnom čase na správnom mieste. Vo filme však "zastupuje tých bezmenných, ktorí zahynuli a dnes o nich nikto nevie".

Mike Strank sa narodil v spišskej dedine Jarabina, odkiaľ sa ako šesťročný spolu s rodinou presťahoval do USA. V októbri 1939 sa prihlásil do námornej pechoty. Tri dni po vzniku fotografie vo veku 25 rokov zahynul.

"Niet divu, že tu máme problém s neonacistami, keď si nevážime tých, ktorí riskovali životy za slobodu a to, aby sme sa postavili na stranu víťazov. V tej dobe sme totiž boli satelitom fašistického Nemecka. Preto by sme takéto filmy mali robiť," povedal po filme Hudec stredoškolákom.

Ak nájde sponzorov, najbližšie natočí film o masakre pri obci Nemecká. "Od 4. do 11. januára 1945 zahynulo vo vápenke v Nemeckej 400 až 900 ľudí," hovorí. Táto kauza podľa neho doteraz nebola spracovaná.

Film "Chlapec, ktorý sa chcel stať prezidentom" o Michaelovi Strankovi sa bude dať vidieť aj v ďalších slovenských mestách. V pondelok (26.2.) ho premietnu v Nitre a v stredu (28.2.) v Banskej Bystrici.