Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Jarnom knihobraní 2012 privítali novinky z Matice slovenskej

Ilustračné foto Foto: TASR

Vydavateľstvo Matice slovenskej prezentovalo aj vedecko-popularizačnú monografiu Romana Michelka Medzivojnové európske diktatúry.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Vydavateľstvo Matice slovenskej dnes v Klube spisovateľov v Bratislave uvítalo do života nové diela. Na Jarnom knihobraní 2012, ktoré sa uskutočnilo v rámci Slovenskej jari 2012, predstavili diela Drotárska odysea, Smrť ministra, Neberte Sizyfovi kameň!, Medzivojnové európske diktatúry, Cesty na popravisko a Marianka.

"Sú to knihy šiestich, prevažne bratislavských autorov. Ján Čomaj napísal knihu o drotároch - Drotárska odysea. Je to literatúra faktu, veľmi precízne spracovaná na tému príbehov drotárov, ktoré sú naším špecifikom," povedal pre TASR riaditeľ Vydavateľstva Matice slovenskej Stanislav Muntág na margo diela novinára a publicistu, ktorý v novinke prináša epos o jedinečnom slovenskom fenoméne – drotárstve. O obžive, remesle, kumšte a umení, ale aj o spôsobe života a životnej filozofii ľudí z najchudobnejších krajov Slovenska – z Kysúc a zo Spiša. Čomaj z prácne poskladanej mozaiky informácií poskladal príbehy drotárov, ktorí s krošňou pochodili svet, založili v zahraničí často úspešné fabriky, i ich nasledovníkov, umeleckých drotárov.

"Ľuboš Jurík spracoval tému Clementisa vo viacerých žánroch, vo filmovej podobe, ako divadelnú hru a teraz prichádza knižná podoba pod názvom Smrť ministra," priblížil vydavateľ dielo známeho slovenského spisovateľa a publicistu. Juríkova románová novela je umeleckou biografiou rámcovanou poslednými chvíľami Clementisovho života, politika, ktorý bol obeťou vykonštruovaných politických procesov v päťdesiatych rokoch. "S podobnou tematikou posledných chvíľ slovenských osobností, najmä spisovateľov, prichádza Tomáš Winkler v knihe Cesty na popravisko," vysvetlil Muntág s tým, že ide o reedíciu knihy, ktorá vyšla ešte v časoch komunizmu. "Autor na nej nemusel nič meniť, ale pridal tam niektoré veci, ktoré vtedy cenzúra nepustila, tým je to vydanie zaujímavé," doplnil.

Vydavateľstvo Matice slovenskej prezentovalo aj vedecko-popularizačnú monografiu Romana Michelka Medzivojnové európske diktatúry, v ktorej sa autor pokúša o vecné hodnotenie a klasifikáciu niekoľkých typov diktatúr (monarchistické, vojensko-policajné, totalitné). Osobitne skúma pojem autokracie ako medzistupňa demokracie a diktatúry, fungovanie takéhoto systému v praxi ukazuje na príkladoch medzivojnového Poľska či Juhoslávie.

Roman Kaliský-Hronský obohatil knižný trh o titul Neberte Sizyfovi kameň! "Sú to poviedky, ktoré sú ovplyvnené autorovým žurnalistickým vzdelaním a cestovateľskými skúsenosťami. Prinášajú rôzne exotické prostredia a zaujímavé situácie," poznamenal vydavateľ knihy, v ktorej sa autor dotýka minulosti i prítomnosti Slovenska a ponúka aj cestovateľské reportážne črty z Európy a Oceánie. Vojna v Chorvátsku, veterná kalamita v Tatrách, boj o Bratislavu na sklonku prvej svetovej vojny, vypálenie obce Kalište v druhej svetovej vojne, cesta M. R. Štefánika na Tahiti - to sú príbehy z relatívne nedávnej minulosti, ktoré verejnosť málo pozná, autor ich pripomína v pútavo napísaných poviedkach.

Medzi svoje novinky zaradila Matica slovenská aj knižku Marianka venovanú detským čitateľom, jej autorkou je Anna Vašková. "Je to príbeh, ktorý je silný tým, že rieši etnický problém. Rieši problém rómskeho dievčatka, ktoré je osvojené do rodiny a musí sa vyrovnávať s novou situáciou," dodal Muntág.