Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

Na snímke Kežmarský hrad. Foto: TASR Oliver Ondráš

Po Ľubovnianskom a Spišskom hrade je tak slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny aj na treťom hrade na Spiši.

Kežmarok 5. mája (TASR) - Letnú turistickú sezónu v nedeľu slávnostne otvárajú na nádvorí Kežmarského hradu. Program počas dňa zahŕňa vystúpenia skupiny historického šermu, folklórneho súboru, kúzelníka, divadla či speváka Tomáša Buranovského. Na úvod o 11.30 h sa koná ekumenická pobožnosť.

Po Ľubovnianskom a Spišskom hrade je tak slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny aj na treťom hrade na Spiši. Skupina historického šermu Taurus Ater odštartuje sezónu čestnou salvou. Návštevníkom predstaví dobové zbrane, techniky boja s chladnými zbraňami a nabíjanie a streľbu z prvých palných zbraní. Zároveň predvedie svoje umenie v rámci bojov a duelov z prelomu 14. - 15. storočia.

"V programe vystúpi detský folklórny súbor Letnička pôsobiaci v Poprade od roku 1992. Súbor prezentuje hudobno-tanečný folklór najmä z podtatranskej a spišskej oblasti. O 14.40 h potešíme najmä detských divákov veľkou talent show Sranda banda so známymi postavičkami, ktorú predvedie kúzelník Wolf," priblížila riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

Na javisku na hrade sa predstavia členovia Divadla Babadlo v rozprávkovom príbehu Ramayana - legenda o princovi Ramovi. Program spestria aj živé šachy - šachový turnaj organizovaný mestom Kežmarok. Vyvrcholením bude o 18.00 h koncert Tomáša Buranovského. Súčasťou podujatia je aj burza starožitností a lukostreľba. Od 13.00 h môžu návštevníci využiť aj individuálne prehliadky expozícií v hrade.

"Jednou z tohtoročných noviniek je sprístupnenie reinštalovanej expozície Kežmarok v rokoch 1850 - 1950. Ďalšou je výstava venovaná zaniknutej obci Ruskinovce," priblížila Cintulová.