Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na nádvorí Kammerhofu dnes začína Štjavnycký vjanočný jarmok

Niečo na "kúpenya i zajedenya a pobavenya" ponúkajú od 12. decembra 2014 nádvoria banskoštiavnického Kammerhofu, kde sa koná už 11. ročník Štjavnického Vjanočného jarmoku. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Jarmok tiež priblíži zvyky a tradície, ktoré naši predkovia v tomto predvianočnom období uchovávali.

Banská Štiavnica 9. decembra (TASR) - Na nádvorí Kammerhofu dnes môžu Banskoštiavničania, ale aj návštevníci mesta zažiť pravú vianočnú atmosféru. Dnes a v sobotu (10. 12.) sa tu koná tradičný Štjavnycký vjanočný jarmok, na ktorom sa ľudia najedia, zabavia, ale aj nakúpia.

"Jarmok potrvá dnes od 11.30 do 20.00 h a v sobotu od 10.30 h do 19.00 h. Novinkou pre tohtoročný 13. ročník bude, že divadielka budú prebiehať po obidva dni," priblížila Petra Páchniková zo Slovenského banského múzea.

Už v dopoludňajších hodinách sa môžu najmenší návštevníci tešiť na bábkové predstavenie. Po ňom sa so svojimi vystúpeniami v interiéri Kammerhofu predstavia deti z miestnych materských a základných škôl. "Snažíme sa orientovať aj na región, budeme tu mať zaujímavých folkloristov z Pukanca, ktorí spolupracujú s ľudovou muzikou Veselí chlapi z Veľkých Kozmáloviec," dodala Páchniková.

Jarmok tiež priblíži zvyky a tradície, ktoré naši predkovia v tomto predvianočnom období uchovávali. Pôjde napríklad o zvyky na sviatok sv. Mikuláša či sv. Lucie. Na jarmoku tiež ukážu pečenie vianočných oblátok v tradičnej forme nad pahrebou. Novinkou tohto ročníka budú podľa Páchnikovej páračky. Divadelníci z miestnej základnej umeleckej školy priblížia, ako páračky prebiehali a čím boli zaujímavé.

Atmosféru podujatia dotvorí približne 50 predajcov so svojimi prevažne ručne robenými výrobkami. "Budú sa dať kúpiť drevené hračky, košíky, medovníčky, vianočné ozdoby či sviečky. Pokračujeme v tradícii nákupu knižiek od autorov, ktorí tu žijú alebo sú spätí s Banskou Štiavnicou. Mali by to byť horúce novinky, ktoré vyšli v roku 2016," dodala Páchniková. Na podujatí bude postarané aj o občerstvenie, návštevníkov zahreje medovina, varené vínko či štiavnická Krampampula.