Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na Pohode 2016 vystúpia aj Flying Lotus a Thundercat

Otec festivalu Michal Kaščák Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Potvrdenými účastníkmi Pohody sú The Prodigy, Sigur Rós, PJ Harvey, Flying Lotus, Parov Stelar a ďalší.

Bratislava 26. februára (TASR) – Na Pohodu 2016 príde priekopník elektronickej hudby a jej živého prevedenia Steven Ellison známy ako Flying Lotus. Dídžejka BBC Mary Anne Hobbs ho nazvala elektronickým Jimim Hendrixom. Na jeho najnovšom albume sa podieľali Herbie Hancock, Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Kimbra a Thundercat. Aktuálne má v zbierke jednu MTV Video Music Award a dve nominácie na Grammy.

Podobne ako Thundercat aj Flying Lotus má v rodokmeni prominentných hudobníkov (John a Alice Coltrane, Ravi Coltrane, Marilyn McLeod). FlyLo je veľkým fanúšikom filmu, komiksov a hier. To ho naučilo skvelo prepojiť hudbu s príbehom a vizuálnou stránkou svojej tvorby. Podľa Pitchforku je každý album, ktorý vydal, osobný a programový. Lotusov najnovší album You're Dead! je podľa jeho vlastných slov „zvukovým putovaním za tým, čo sa stane, keď duch opustí telo“.

V roku 2008 založil label Brainfeeder, v ktorom je okrem neho Thundercat, Mr. Oizo, Tylor McFerrin a ďalší. Koncom roku 2012 odhalil, že animovaný rapper Captain Murphy je jeho alterego. Popri práci na vlastných albumoch pripravil rádiostanicu v hre Grand Theft Auto V, remixoval skladby od Radiohead a produkoval tracky pre Kendricka Lamara a Erykah Badu. FlyLo ponúka na koncertoch, okrem progresívnej elektronickej hudby, úžasné vizuálne zážitky. Jeho aktuálna šou ponúka realistický 3D efekt bez 3D okuliarov. Ten dosahuje pomocou plátien (HyperCube) umiestnených na pódiu pred ním a za ním. Minulé leto odohral s výbornými ohlasmi festivaly ako Bonaroo, Coachela a Glastonbury.

Thundercat (vlastným menom Stephen Bruner) je vyhľadávaný basgitarista, ktorý spolupracoval s umelcami ako Erykah Badu, Stenley Clarke, Flying Lotus či Kendrick Lamar. Na šiestich strunách basgitary predvádza to najlepšie na pomedzí žánrov R&B, jazz fusion, soul, funk a elektronika. Čerstvý víťaz Grammy príde svoju tvorbu a technické majstrovstvo predviesť aj návštevníkom Pohody 2016.

Potvrdenými účastníkmi Pohody sú The Prodigy, Sigur Rós, PJ Harvey, Flying Lotus, Parov Stelar, Gogol Bordello, Odesza, Spor, Saul Williams, Dub Pistols, Thundercat, Public Service Broadcasting, Astronautalis, Chicks on Speed, Anna Meredith, My Baby, Bazookas, H09909, Sonido Gallo Negro, K-X-P, Hańba či Oratnitza.