Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na scénu prichádza muzikál Kubo

Ilustračná snímka. Foto: Ctibor Bachratý

Kubo je živé, energické a zábavné predstavenie v modernej a divácky príťažlivej podobe.

Bratislava 14. mája (TASR) – Na divadelnú scénu prichádza nový muzikál Kubo. Premiéru bude mať 20. a 21. mája v Dome umenia v Piešťanoch. Kubo je živé, energické a zábavné predstavenie v modernej a divácky príťažlivej podobe. Režisérom je Ivan Blahút, choreografom Martin Urban, autorom scenára je Tomáš Dušička, hudbu napísali Sima Martausová a Peter Uličný, kostýmy navrhla Adriena Adamíková, scénu Andrej Sarvaš.

V muzikáli účinkujú Peter Brajerčík, Adela Mojžišová, Silvia Holečková, Milan Bahul, Renata Ryníková, Janko Jackuliak, Judita Hansman, Zdeněk Klusák, Tomáš Palonder, Štefan Richtárech, Peter Trník, Peter Makranský, Katka Ivanková, Elenka Kolek Spaskov i tanečníci Anička a Michal Dudášovci, dlhoroční sólisti Lúčnice.

V postave Kuba sa predstaví Peter Brajerčík. „Skúšanie je veľmi náročné. Sme však veľmi dobrý kolektív a počas skúšok sa všetci dobre bavíme. Postava Kuba bude trochu iná, ako sú na ňu diváci zvyknutí. Kubo je človek, ktorý svojou čistotou bojuje proti nerestiam ako chamtivosť, závisť, ohováranie alebo vypočítavosť. Aj pôvodný film sa dotýka týchto vecí, ktoré sú nám Slovákom, či chceme alebo nie, blízke. Dúfam, že cez humor sa nám na to podarí poukázať."

Postavu Aničky stvárňuje herečka Adela Mojžišová. Vo filme Kubo sa jej veľmi páčila Milka Vášáryová a charizmatický Jozef Adamovič. „Anička sa vzoprie voľbe matky, čo ju v mojich očiach robí odvážnou a nebojácnou. Páči sa mi, že aj režisér Ivan Blahút podporuje jej temperament a tak sa nám z nej rodí malá rebelka. Verím, že muzikál bude príťažlivý pre všetkých herectvom, spevom, hudbou, tancom. Nechajme sa prekvapiť," doplnila Mojžišová.

Štefan Richtárech považuje Kuba za výnimočný a odvážny projekt, ktorý sa chce popasovať s tým, že bude porovnávaný s legendárnym televíznym filmom. „Verím, že si diváci v tom našom Kubovi nájdu všetko to, čo ich napĺňalo radosťou pri pozeraní filmu a okrem toho aj obrovský kus nami prinesenej novej duše a srdca. Navyše - oživovanie folklóru vo všetkých možných podobách - okrem toho, že je to momentálne trendy - považujem za dôležité, krásne a prínosné," dodal Richtárech, v muzikáli v postave Bečelu.

Muzikál Kubo po premiére v Piešťanoch poputuje za divákmi po celom Slovensku, 26. mája sa predstaví v Čadci. Ďalšími mestami budú Žilina (27.5.), Martin (28.5.), Považská Bystrica (30.5.), v júni potom Banská Bystrica (1.6.), Prievidza (2.6.), Trnava (3.6.), Dolný Kubín (11.6.), Ružomberok (12.6.), Partizánske (14.6.). Putovanie po Slovensku zavŕši 28. októbra v Nitre.

TASR informovala redaktorka Oľga Valentová.