Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Na trh prichádza kniha (Nielen) Recepty slávnych a úspešných

Krst knihy Štefana Packu a jeho dcéry Patrície Packovej s názvom (Nielen) Recepty slávnych a úspešných v Bratislave 21. januára 2016. Na snímke autori knihy Štefan Packa (vpravo) s dcérou Patríciou. Foto: TASR/Jakub Kotian

Autori predstavujú osobnosti športu, umenia, kultúrneho a spoločenského života aj politiky, sú medzi nimi bývalý prezident Rudolf Schuster či majster sveta Peter Sagan.


Bratislava 21. januára (TASR) - (Nielen) Recepty slávnych a úspešných je názov novej knihy z pera domácej autorskej dvojice Štefan Packa a Patrícia Packová, ktorá obohatila na začiatku roka slovenský knižný trh. Predstavuje rovnú pol stovku osobností a ich vzťah ku gastronómii a stolovaniu. Za účasti oboch autorov ju dnes podvečer v bratislavskom Zichyho paláci predstavilo vydavateľstvo Georg.

Autori predstavujú osobnosti športu, umenia, kultúrneho a spoločenského života aj politiky, sú medzi nimi bývalý prezident Rudolf Schuster, majster sveta Peter Sagan, dirigent Peter Valentovič, hudobníci Peter Bič, Oskar Rózsa, Juraj Topor, Radovan Tariška, herci Milka Zimková, Svätopluk Malachovský, speváčky Marcela Laiferová, Mária Čírová, operná speváčka Adriana Kučerová, spisovatelia Ján Čomaj, Dominik Dán, Peter Jaroš, Milan Lechan, športovci Pavol Hurajt, Jozef Lohyňa, Jozef Štibrányi, výtvarníci Daniel Bidelnica, Milan Knížák, známy horolezec Peter Hámor aj predseda ZMOS Michal Sýkora.




„Už predtým som vydal niekoľko gastronomických kníh, snažím sa v nich spájať nielen samotné recepty, ale prepojiť ich s nejakou beletriou, nejakým rozprávaním, lebo kuchárskych kníh je veľa, rôznorodých a rôznej kvality. Zaujať čitateľa, niečím osviežiť recepty, to bol môj cieľ takto sa dostať k čitateľom, takto ich zaujať. Myslím si, že varenie, stravovanie ľudí je súčasť ľudskej kultúry už od nepamäti,“ uviedol pre TASR autor knižky Štefan Packa.

„Nápad na knihu je otcov, oslovil ma na spoluprácu preto, že sme každý zástupca inej generácie, vekovej aj regionálnej. Otec žije v Liptovskom Mikuláši, ja v Bratislave. Každý máme iný okruh osobností, s ktorými sa stretávame. Tým, že som mladšia, naučila som otca, kto je speváčka Mária Čírová, aký hudobník je Peter Bič. Bolo to veľmi náročné, trvalo nám to skoro dva roky,“ doplnila otca dcéra a spoluautorka Patrícia Packová.

„Ja nemám čas variť, varil som vtedy, keď bola manželka v nemocnici, vtedy som musel dcéram vyvárať. Boli to párky na sto spôsobov, k tomu puding a čaj. Keď ma autori oslovili, rozmýšľal som, aký recept dať. Je typický zo Štrby, sú to Štrbské krúpy. Jačmeň je zomletý u nás v Štrbe na mlyne, sú veľmi dobré a chutné a do nich keď pridáme údené mäso alebo baraninu, to bolo jedlo, ku Štrbe patrilo, dodnes si to udržiavame,“ uviedol pre TASR predseda ZMOS a starosta Štrby Michal Sýkora.

„Usporiadal som si život tak, že som vypustil niektoré veci, ktoré pre mňa neboli až také dôležité. Venujem sa viac hudbe, rodine, už keď mi tá päťdesiatka zaklopala na dvere. Varím rád a priznám sa, že som viac mäsový, cestoviny menej a sladkosti vôbec nie. Mám rád všetky druhy mäsa na všetky možné spôsoby, k tomu grilovanú zeleninu. Mám rád chlapskú kuchyňu, rýchlu, dobrú, pikantnú a šťavnatú,“
povedal pre TASR jeden z prispievateľov do knihy, basový gitarista skupiny Tublatanka Juraj Topor.

„Najradšej varím ráno a dopoludnia a najradšej varím pre moju dcéru, ktorá má 3,5 roka. Variť pre ňu je zážitok, zje totiž všetko. Cestoviny sú jednoduchšie, ale mäso mi viac chutí a na mäso sa viac teším. Nedeľný obed je pre nás hovädzí vývar, rezeň, zemiaková kaša, jednoducho klasika,“ dodal gitarista Peter Bič, líder skupiny Peter Bič Project.