Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na veľtrhu v Paríži sa chce Bratislava prezentovať ako moderné mesto

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislava a jej stánok na veľtrhu bude podľa magistrátu centrom záujmu médií i hostí. Organizáciu stánku má na starosti Literárne informačné centrum (LIC).

Bratislava 13. marca (TASR) – Mesto Bratislava sa chce na knižnom veľtrhu Salon du Livre v Paríži prezentovať ako moderné a otvorené mesto v centre Európy, s unikátnou históriou, ale i ako zaujímavá turistická destinácia. Na medzinárodnom veľtrhu, ktorý sa bude konať 15. až 18. marca, sa totiž pozornosť sústreďuje na jedno pozvané mesto a tento rok ním bude práve Bratislava.

Bratislava a jej stánok na veľtrhu bude podľa magistrátu centrom záujmu médií i hostí. Organizáciu stánku má na starosti Literárne informačné centrum (LIC). "Mesto poskytuje súčinnosť a spoluprácu pri organizácii a propagácii aj cez Bratislavskú organizáciu cestovného ruchu (BTB). Medzinárodný knižničný veľtrh je jedinečná príležitosť ukázať sa pred zahraničnou odbornou i laickou verejnosťou," povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Na knižnom veľtrhu budú slovenskí autori predstavovať preklady svojich kníh a diskutovať so svojimi francúzskymi kolegami. Pozvané mesto Bratislava sa bude prezentovať knižnými publikáciami, audiovizuálnymi materiálmi i v diskusiách na pódiách. "Naša expozícia je zastrešená sloganom Na okraji, v strede - symbolizuje naše postavenie: geograficky v strede Európy, ale zároveň na okraji záujmu. Pre návštevníkov bude jedným z ťahákov interaktívna kniha LookBook Jána Šicka, či animácie od Ové Pictures, predstavujúce Bratislavu, jej okolie a pamiatky," spresnil Bubla.

V stánku Bratislava bude predstavených 37 kníh slovenských autorov, z toho podľa mesta 27 úplne nových prekladov, ktoré významné francúzske vydavateľstvá vydali práve pri príležitosti veľtrhu. V stánku Bratislavy sa predstaví 23 slovenských autorov ako Monika Kompaníková, Viliam Klimáček, Vladimír Balla, Jana Juráňová alebo Michal Kšiňan. Slovenskú expozíciu v Paríži pripravilo LIC aj v spolupráci s ministerstvom kultúry.

Každoročne na Salon du Livre v Paríži zavíta 200.000 návštevníkov. Je druhým najväčším knižným veľtrhom na svete.