Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Na výstave Roberta Hromca obrazy komunikujú s benátskym ghettom

Záber z výstavy. Foto: Robert Hromec

Robert Hromec, rodák zo Žiliny, žije a pracuje v Bratislave. Vystavoval na vyše sedemdesiatich výstavách v USA, Kanade viacerých krajinách Európy.


Bratislava 26. júla (TASR) – Snaha umelca vytvoriť diela, ktoré "konverzujú" – vedú rozhovory s benátskym ghettom a dostanú sa do kontaktu s jeho hlbokým duchovným odkazom. Taká je ústredná myšlienka výstavy obrazov Conversazioni, ktorú v benátskej galérii Arte Spazio Tempo predstavil slovenský výtvarník Robert Hromec.

"Benátske ghetto je najstaršie v Taliansku, existuje doposiaľ v pôvodnom stave, napriek svojej 500-ročnej histórii. Eviduje množstvo ľudských osudov, utrpení a zároveň množstvo radostí. Je to práve 'genius loci' a jeho duchovný odkaz, ktorý sa snažím v mojich obrazoch odkomunikovať," priblížil Hromec.

Hlavným motívom jeho výstavy sú Dávidove hviezdy, symbol judaizmu. "Vo vnútri hviezd je zobrazený život, respektíve história. Ľudia sú znázornení v profiloch, šepkajú si niečo navzájom, sú zahĺbení v svojich myšlienkach, snažia sa medzi sebou komunikovať," vysvetlil umelec. Duchovný odkaz ghetta podľa neho prebieha vo vnútri Dávidových hviezd a nie na ich povrchu.

Hromec využil svoj osobitý výtvarný štýl a obrazy vytvoril špeciálnou grafickou štruktúrovanou technikou. "Evokuje archaický jazyk a bohatú históriu ghetta," povedal. Viditeľná štruktúra plátna na obrazoch Dávidových hviezd má poukazovať na jeho význam v ďalekej histórii, ako prostriedok zachovania odkazu pre budúce generácie. "Tak, ako sa na papier zapisujú dôležité fakty a udalosti, tak je aj plátno prostriedkom zachovania istého odkazu či myšlienky," dodal výtvarník, ktorý tiež zdôraznil atmosféru benátskeho ghetta, odlišnú od bežných, turistami preplnených "komerčných" Benátok.

"Ghetto má dve časti, staré a nové. V jeho útrobách vnímate hlboký duchovný odkaz, ale hlavne na Benátky nezvyčajný pokoj a mier," opísal Hromec a pripomenul, že na malom priestore sa tu nachádza päť synagóg, každá s niekoľko storočnou bohatou históriou. "Ak sa vám podarí otvoriť dvere do svojho vnútra a vdýchnuť atmosféru tohto magického miesta, zostanete ohúrený jeho historickým odkazom a prestanete vnímať čas. Zrazu sa už nikde neponáhľate a len tak pozorujete domácich, ich uzavretosť a zároveň obdivujete spôsob, ako dokážu komunikovať so súčasným svetom," dodal.

Umelec spomenul aj časové okolnosti slávnostného otvorenia výstavy. Jej vernisáž totiž prebiehala v piatok podvečer, v čase začínajúceho židovského sabatu. "Následné zbiehanie sa obyvateľov ortodoxnej obce do stredu námestia, vnímanie prebiehajúcich modlitieb a začiatku slávnosti dňa odpočinku, bolo spojené so silným pocitom pokory voči tradíciám a predkom," uzavrel Hromec.

Výstavu Conversazioni, ktorú zastrešuje kurátorka Martina Campese, môžu záujemcovia o výtvarné umenie v Benátkach navštíviť do 31. augusta. Robert Hromec, rodák zo Žiliny, žije a pracuje v Bratislave. Od roku 1990 vystavoval na vyše sedemdesiatich výstavách v USA, Kanade viacerých krajinách Európy. Jeho obrazy sú súčasťou prestížnych zbierok doma aj v zahraničí.