Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na zámku Schloss Hof budú večerné kultúrne a kulinárske programy

Zámok Schloss Hof. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Je to exkluzívne podujatie organizované len dvakrát za rok.

Bratislava/Schloss Hof 1. júla (TASR) – V piatok 3. júla otvorí rakúsky barokový zámok Schloss Hof v blízkosti Bratislavy svoje brány aj vo večerných hodinách. Pri západe slnka si návštevníci môžu vychutnať zámocký areál so špeciálnymi prehliadkami, tanečným vystúpením i ohňovou šou.

Podľa sprievodkyne na zámku Barbory Kalafutovej je to exkluzívne podujatie organizované len dvakrát za rok. Druhá rovnaká príležitosť tiež v čase od 18.00 do 23.00 h bude v sobotu 29. augusta. S cieľom dosiahnuť autentickú barokovú atmosféru sú hostia vítaní v barokových kostýmoch, nie je to však podmienkou. Podujatie otvorí špeciálna prehliadka, počas ktorej si návštevníci prezrú komnaty zámku, kde možno obdivovať nielen zariadenie veľkolepého vidieckeho sídla, ale dozvedieť sa i mnoho zaujímavostí zo života šľachty.

"Zámocký okruh vyústi priamo na nádherné záhradné terasy, ktoré boli obnovené podľa pôvodných historických plánov. Vďaka tomu sa hostia i dnes môžu tešiť z prekrásnych kvetinových kobercov, na ktorých kvitne viac ako 40.000 rastlín," uviedla pre TASR Kalafutová.

Romantické tóny džezovej hudby i ukážka barokových tancov spríjemnia večerný program. Jeho vrcholom bude ohňová šou a žiara horiacich fakieľ umocní romantickú stránku zámockého areálu. Netradičné vystúpenie skupiny Living Plants prispeje k dobrej nálade počas večera.

Napriek možnosti objednať si piknikový kôš organizátori upozorňujú návštevníkov, že si môžu doniesť vlastné občerstvenie a potraviny. "Všetko, čo máte radi, si jednoducho zbaľte do koša. Po prehliadke stačí len nájsť vhodné zákutie určené na piknik a potom sa len pohodlne usadiť. V príjemnej atmosfére si vychutnať šum lístia stromov a pozorovať mesiac v jeho plnej kráse," dodala Kalafutová.

Ďalšie exkluzívne letné večery majú názov Barok vo svetle sviečok s pohárom sektu. Toto podujatie so začiatkom o 18.00 h je plánované štyri razy (27.6., 11.7., 8.8. a 3.10.). Počas kulinárskeho večera možno spoznať toto najväčšie rakúske vidiecke sídlo vďaka prehliadke zámku a pivníc z celkom inej perspektívy. Večer, ktorý sa začne úvodným pohárom sektu na impozantnej tretej záhradnej terase, štýlovo doznie v trojchodovom barokovom menu v tamojšej reštaurácii.

Kto rád kuchtí v kuchyni, sa môže potešiť workshopu Barokové lahôdky. Po absolvovaní špeciálnej prehliadky s názvom "Kulinárska cesta časom" si hostia sami pripravia päťchodové barokové menu pod vedením zámockého gastronóma Davida Slobodu. Popri lahôdkach nebude chýbať ani kvalitné víno. Termíny pre toto štvorhodinové podujatie so začiatkom o 18.00 h sú 21.8., 4.9. a 25.9.

Bližšie informácie sú na internetovej stránke schlosshof.at.