Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Nádejný herec Brandon Lee nešťastne zomrel pri nakrúcaní filmu Vrana

Na archívnej snímke z 26. októbra 1985 David Carradine (vpravo) a Brandon Lee v Los Angeles. Foto: TASR/AP Photo

Pri nakrúcaní úvodnej scény filmu Vrana bol Brandon Lee postrelený presne podľa scenára, ale zbraňou omylom nabitou ostrými nábojmi. Zranenia boli smrteľné.

Oakland/Bratislava 31. januára (TASR) – Americký herec Brandon Lee by sa v nedeľu 1. februára dožil 50 rokov.

Syn legendárneho bojovníka Brucea Leeho zomrel ako dvadsaťosemročný pri nakrúcaní filmu Vrana (1994), keď sa do zbrane použitej v akčnej scéne dostal ostrý náboj. Snímka bola na jeho pamiatku dokončená, ale mladý herec premiéru svojho najúspešnejšieho filmu už nevidel.

Brandon Bruce Lee sa narodil 1. februára 1965 v Oaklande v americkej Kalifornii. Jeho otec Bruce Lee sa stal legendou svetovej kung-fu kinematografie. Syn po slávnom otcovi zdedil lásku k bojovým umeniam i herectvu. Po záhadnej smrti Brucea Leeho v roku 1973 sa vtedy osemročný Brandon spoločne s matkou a sestrou presťahovali do Seattlu a neskôr do Los Angeles. Kvôli častým problémom so správaním vystriedal mladý Lee niekoľko stredných škôl, aby sa nakoniec v osemnástich presťahoval do New Yorku, kde začal navštevovať kurzy herectva na renomovanej umeleckej škole Lee Strasberga. Neskôr študoval na bostonskej Emerson College a popri štúdiu sa zdokonaľoval v bojových umeniach kung-fu a thajskom boxe. Nádejný herec bol členom umeleckého spolku American New Theatre.

Po návrate do Los Angeles dostal Brandon Lee prvú hereckú príležitosť v televíznom filme Kung Fu (1986) po boku veterána Davida Carradineho. Nasledovala hongkonská snímka Legacy of Rage (Dedičstvo vášne, 1986) a vedľajšia úloha vo filme Showdown in Little Tokyo (Zúčtovanie v malom Tokiu, 1991). V roku 1992 odmietol ponuku na účinkovanie v životopisnom filme o jeho otcovi s názvom Dragon: The Bruce Lee Story (Dračí život Bruca Leeho, 1992). "Je to pre mňa príliš osobné, bolo by to šialené," zdôvodnil vtedy svoje odmietnutie. Dvere k hviezdam Hollywoodu akými boli Steven Seagal či Jean-Claude Van Damme sa mu otvorili s kasovým trhákom Rapid Fire (Rýchly ako blesk, 1992).

Svoju poslednú úlohu si Brandon Lee zahral v temnom gotickom thrilleri The Crow (Vrana, 1993) natočenom na motívy komixového románu. Predpokladal, že sa bude jednať o zlomové dielo jeho filmografie. Stvárnil rockového gitaristu Erica Dravena, ktorý sa vracia zo záhrobia, aby pomstil svoju smrť a znásilnenie svojej snúbenice. Práce na filme plnom mystiky a akčných scén údajne sprevádzali viaceré nehody a nešťastné udalosti. Pri nakrúcaní úvodnej scény filmu 31. marca 1993 bol Brandon Lee postrelený presne podľa scenára, ale zbraňou omylom nabitou ostrými nábojmi. Zranenia boli smrteľné.

Napriek úsiliu lekárov v nemocnici mladý herec vo veku 28 rokov ešte v ten istý deň zomrel. Filmový pás s tragickou scénou bol zničený a scéna opäť nakrútená s dvojníkom a pomocou digitálnych trikov. Film uvedený do kín v nasledujúcom roku (1994) dosiahol mimoriadny komerčný úspech. V čase svojej smrti mal mladý herec v rukách zmluvy na niekoľko ďalších filmov. Jedným z nich mala byť filmová verzia jednej z najpopulárnejších počítačových hier histórie Mortal Kombat (1995).