Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Udeľovanie najcennejšej sošky vo filmovom priemysle bude už dnes večer

Na snímke sošky Oscarov, archívne foto Foto: TASR/AP

Zlatá soška má podobu rytiera držiaceho meč a stojaceho na cievke filmového pásu s piatimi kruhmi, ktoré predstavujú päť pôvodných profesijných sekcií Akadémie filmových umení a vied.

Los Angeles/Bratislava 28. februára (TASR) – Tohtoročných držiteľov prestížnych cien americkej Akadémie filmových umení a vied vyhlásia dnes v Dolby Theatre v Los Angeles.

Soška z bronzu s bizarným menom Oscar, vysoká 34 centimetrov, vážiaca 3,9 kilogramu a pozlátená 24-karátovým zlatom sa vo filmovom svete stala symbolom najvyššieho zadosťučinenia za tvorivý prínos vo filmovom umení. V tomto roku budú najprestížnejšie ocenenie odovzdávať filmovým tvorcom už po 88. raz.

Zlatá soška má podobu rytiera držiaceho meč a stojaceho na cievke filmového pásu s piatimi kruhmi, ktoré predstavujú päť pôvodných profesijných sekcií Akadémie filmových umení a vied - hercov, režisérov, producentov, technikov a scenáristov.

História Oscara siaha do roku 1927, keď Louis Mayer, šéf spoločnosti Metro-Goldwin-Mayer, založil v Los Angeles Akadémiu filmových umení a vied. Mayer, ktorý správne odhadol veľké možnosti skrývajúce sa v pohyblivých obrázkoch, si predsavzal, že pozdvihne vážnosť filmu ako umeleckého priemyslu. Akadémia po prvý raz udelila ceny 16. mája 1929 v 11 kategóriách a ich nositeľov odmenila pozlátenou soškou, ktorá dostala meno Oscar. Podľa jednej z legiend dostala soška meno v roku 1931 pre údajnú podobnosť so strýkom Margaret Herrickovej, knihovníčky a neskoršej riaditeľky akadémie.

Sošku, známu aj ako Cena akadémie (Academy Award), navrhol scénograf Cedric Gibbons a stvárnil sochár George Stanley. Každá oscarová soška váži takmer štyri kilogramy, je vysoká 34,3 centimetra a osobitný lesk jej povrchu dodáva 24-karátové zlato. Dizajn samotného Oscara sa od jeho vzniku v roku 1929 podstatne nezmenil, upravoval sa iba podstavec, na ktorom je zospodu vyryté sériové číslo a na štítku upozornenie: "Soška sa nesmie predávať, prenechávať ani prevádzať do iného vlastníctva, ak predtým nebola ponúknutá filmovej akadémii". Laureáti, ktorí získali ocenenie Oscar po roku 1950, podpísali súhlas, že svoju zlatú sošku nikdy nepredajú. Sošky sa dostávajú do dražieb len v prípade, ak ich majiteľ už nežije a pritom pochádzajú z obdobia pred rokom 1950.

Od roku 1982 Oscarov vyrábali dielne R. S. Owensa v Chicagu. Sošky na tohtoročné odovzdávanie cien Akadémie filmových umení a vied budú vychádzať z podoby originálneho Oscara z roku 1929. Akadémia oznámila, že newyorská zlievareň vracia soškám Oscarov pre rok 2016 pôvodnú podobu, pričom využije elektronické skenovanie a 3D tlačiarne. Zlievarni Polich Tallix Fine Art Foundry trvalo tri mesiace, kým technicky vyspelým postupom vyrobila 50 sošiek potrebných na slávnostné odovzdávanie cien 28. februára 2016.

Na zatiaľ poslednej oscarovej ceremónii v roku 2015 triumfovali filmy Birdman (2014) a Whiplash (2014). Najlepšími hercami v hlavných úlohách sa stali Eddie Redmayne a Julianne Mooreová.

Horúcimi kandidátmi na zisk cennej sošky v tomto roku sú snímky Revenant (Zmŕtvychvstanie), Mad Max: Zbesilá cesta, Marťan alebo Spotlight (Sledovačka). V kategórii najlepší mužský herecký výkon figurujú Leonardo DiCaprio, Michael Fassbender, Bryan Cranston, Matt Damon i minuloročný víťaz Eddie Redmayne. Najlepšou herečkou sa môže stať Cate Blanchettová, Jennifer Lawrenceová, Brie Larsonová, Charlotte Ramplingová alebo Saoirse Ronanová.

Červený koberec spojený s Oscarmi sa prestiera z úcty k filmovým hviezdam


Jednou z charakteristík prestížnej ceremónie je slávny červený koberec, na ktorom prominentní hostia bojujú o titul najlepšie oblečenej osobnosti večera. Každoročne na ňom defilujú najmä dámy v róbach od svetových módnych dizajnérov v skutočne filmovej atmosfére – vo svetlách reflektorov a bleskov fotoaparátov – jagajú sa brilianty, perly a zlato, šuští hodváb, šifón a čipky.

Prestieranie červeného koberca je známe z literatúry. V tragédii Agamemnón gréckeho dramatika Aischyla z roku 458 p. n. l. sa hlavná postava, mykénsky kráľ Agamemnón, vracia z bojov o Tróju a víta ho jeho manželka Klytaimnéstra. Na jeho počesť dáva kráľovná rozvinúť červený koberec, po ktorom hrdina kráča.

Veľkú popularitu nadobudol červený koberec práve v spojení s filmovou akadémiou. Jeho použitie bolo inšpirované výnimočnou udalosťou v USA pred rokom 1902. Železničná spoločnosť vtedy prestrela slávnostný červený koberec pri nastupovaní pasažierov do mimoriadneho vlaku 20. storočia (20th Century Limited).

V súčasnosti sa červený koberec používa všade, kde si chce hostiteľ výnimočne uctiť svojho hosťa. Prestiera sa pri príchode vzácnych štátnych návštev na letisku alebo v minulosti na železničných staniciach.

Niektoré oscarové sošky v minulosti zmenili svojich majiteľov


Los Angeles/Bratislava 28. februára (TASR) - Niektoré Oscary sa však dostali do dražieb a zmenili svojich majiteľov. V roku 1992 sa na aukcii za 57.000 dolárov predala soška, ktorú získal Harold Russell v roku 1946 za vedľajšiu mužskú rolu vo filme Najkrajšie roky nášho života. V roku 1993 zaplatil anonymný zberateľ na dražbe 68.500 dolárov za Oscara, ktorého získala Joan Crawfordová v roku 1945.

Americký režisér Steven Spielberg kúpil v roku 1996 za 607.500 dolárov pozlátenú sošku, ktorú dostal Clark Gable v kategórii najlepší herec za film Stalo sa jednej noci. Kráľ popu Michael Jackson si v roku 1999 zaobstaral drahý spomienkový predmet na Hollywood, keď za 1,5 milióna dolárov kúpil v aukcii sošku Oscara, ktorú kedysi dostal David O. Selznick za filmovú klasiku Odviate vetrom.

Newyorská aukčná sieň Doyle pripravila v roku 2000 na dražbu spomienkové predmety amerického herca Jamesa Cagneyho, predstaviteľa väčšinou záporných postáv. Jedným z predmetov bola aj soška Oscara, ktorú Cagney dostal v roku 1942 za úlohu vo filme Yankee Doodle Dandy.

Oscara, ktorého získala už zosnulá americká herečka Bette Davisová v roku 1938 za úlohu vo filme Jezebel, vydražili v roku 2001 v New Yorku v aukčnej sieni Christie's za 578.000 dolárov. Vydraženú sumu dostala podľa slov herečkinho syna Michaela Merrilla Nadácia Bette Davisovej, ktorá formou štipendií podporuje začínajúcich hercov. Steven Spielberg kúpil v decembri 2002 v dražbe sošku Oscara, ktorého dostala americká herečka Bette Davisová v roku 1935, ale vrátil ju akadémii. Soška bola do dražby majetkom siete reštaurácií, ktorej hrozil bankrot.

Akadémia v roku 2003 zabránila dražbe Oscara udeleného v roku 1942 hercovi a režisérovi Orsonovi Wellesovi za film Občan Kane. V roku 1988 jeho soška záhadne zmizla. Hercova dcéra Beatrice z piety k otcovi požiadala o vyhotovenie kópie. Pri prevzatí kópie otcovho Oscara od filmovej akadémie sa Beatrice zaviazala sošku nepredať. Originálna soška s dramatickým osudom sa objavila v roku 1994. Beatrice ju pre finančné ťažkosti chcela dať do dražby, ale akadémia jej pripomenula, že má prednostné právo na jej odkúpenie za jeden dolár.

Oscara za najlepší ženský herecký výkon, ktorý získala ikona klasického Hollywoodu Mary Pickfordová, zachránili v roku 2006 pred vydražením v aukcii na poslednú chvíľu vďaka dokumentu, v ktorom herečka potvrdila, že zakazuje predaj tejto prestížnej sošky. Cena z roku 1929 bola len druhým udeleným Oscarom za najlepší ženský herecký výkon v dejinách.

Na dražbe v Los Angeles predali vo februári 2012 za viac ako tri milióny dolárov (2,2 milióna eur) 15 starých sošiek filmových Oscarov. "Najmladší" z týchto Oscarov bol z roku 1949.