Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Najkrajším nálezom archeosezóny na Pustom hrade je mosadzný prsteň

Na snímke dámsky mosadzný prsteň z obdobia vrcholného stredoveku, bol najkrajším nálezom tohtoročnej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom. Vo Zvolene, 5. septembra 2023. Foto: TASR Jozef Poliak

V auguste pokračoval na Pustom hrade archeologický výskum aj obnova veže č. 2 na Hornom hrade.

Zvolen 5. septembra (TASR) - Dámsky mosadzný prsteň z obdobia vrcholného stredoveku bol najkrajším nálezom tohtoročnej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom. Prsteň zdobený z troch strán krížmi v štítoch vyplnených modrou sklovitou hmotou a na štvrtej so štylizovanou rukou sa našiel pri výskume nádvoria tzv. Dončovho hradu. Ako pre TASR uviedol vedúci výskumu Ján Beljak, prsteň sa našiel nad maltou zo základov zrubového remeselného objektu, ktorý bol tiež objavom tohtoročnej archeologickej sezóny.

"Opäť sme našli aj súbor pravých i nepravých mincí z 13. storočia, ale aj kompletnú bronzovú pracku z tohto obdobia, súbor militárií, ako ostrohu a hroty šípov, a aj šatové bronzové kovanie s vyobrazením anjouovskej ľalie," vymenoval.

V auguste pokračoval na Pustom hrade archeologický výskum aj obnova veže č. 2 na Hornom hrade. "Dokončili sme výskum na vrcholovej plošine Horného hradu. V troch sondách sme zdokumentovali kultúrne vrstvy z vrcholného stredoveku a z doby bronzovej. V jednej zo sond sme objavili aj zahĺbený objekt s keramickými nálezmi z neskorej doby bronzovej," pripomenul Beljak. Podľa neho pokročila aj obnova veže č. 2 na Hornom hrade, kde sa už aktuálne dokončuje murovanie a v jej susedstve sa realizujú terénne úpravy.

V auguste časť študentov archeológie pracovala aj na výskume hradiska Gunda v katastri obce Ostrá Lúka.

Už v júli dokončili na hrade sanáciu severnej línie opevnenia tzv. Dončovho hradu a východnú hradbu Horného hradu. Odtiaľ pochádza aj objav bronzového šatového kovania, ktoré bolo objavené detektorom kovov.

Okrem toho sa tam našli aj keramické fragmenty, zvieracie kosti, ale aj hroty šípov, železné nože a klince. Súbor postupne doplnili aj razobné pliešky a stredoveký strieborný denár Přemysla Otakara II.

Na archeologickom výskume sa okrem študentov archeológie v rámci letnej školy archeológie organizovanej Archeologickým ústavom SAV a Katedrou archeológie UKF v Nitre zúčastňujú aj študenti z vysokých a stredných škôl zo Slovenska a zahraničia.