Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Najmilšom koncerte roka svoj talent predvedie stovka detí

Ilustračná foto Foto: Radovan Butaš/TASR

V Nitre vystúpi približne 100 detí z desiatich detských domovov a náhradných rodín.

Nitra 16. apríla (TASR) - Deti z detských domovov a náhradných rodín opäť predvedú svoj talent v oblasti spevu, tanca, hry na hudobnom nástroji a dramatickej tvorby. V rámci podujatia Najmilší koncert roka sa v Nitre na Regionálnej prehliadke pre západné Slovensko predstavia deti z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja.

"V Starom divadle Karola Spišáka v Nitre budú môcť 20. apríla ukázať, že aj napriek všetkým rozdielom sa od svojich vrstovníkov z rodín až tak veľmi nelíšia a aj medzi nimi sa nájdu takí, ktorí majú talent a neboja sa ho prejaviť. Chvíle strávené na pódiu sú pre ne nezabudnuteľným zážitkom i odmenou za vynaložené úsilie, ktoré svojim umeleckým číslam venovali," uviedol predseda regionálnej pobočky Úsmev ako dar v Nitre Roman Hajdák.

Deti získajú možnosť zúčastniť sa na letnom tábore

Najlepšie individuálne a skupinové čísla zaradí odborná porota do záverečnej celoslovenskej prehliadky, ktorá sa uskutoční 6. júna v Divadle Aréna v Bratislave. Spevácky nadané deti získajú možnosť zúčastniť sa na letnom speváckom tábore, kde svoj talent budú ďalej rozvíjať pod odborným vedením. Na Najmilšom koncerte roka v Nitre vystúpi približne 100 detí z desiatich detských domovov a náhradných rodín. Moderátorom prehliadky bude slovenský herec a moderátor Roman Pomajbo. "Nádejných mladých umelcov príde podporiť aj herečka a speváčka Mirka Partlová, ktorá svojím vystúpením obohatí program koncertu a zároveň deti utvrdí v tom, že robiť umenie má zmysel," pokračoval Hajdák.

Spoločnosť Úsmev ako dar organizuje v poradí už 23. ročník prehliadky umeleckých talentov detí z detských domovov a náhradných rodín s názvom Najmilší koncert roka. Podľa Hajdáka je podujatie príťažlivé hlavne svojou srdečnou atmosférou a priateľskou náladou, ktorá búra všetky predsudky. "Úsmev ako dar dáva opusteným deťom priestor, aby prostredníctvom umenia vyjadrili to, čo cítia, čo si myslia a o čom snívajú," skonštatoval Hajdák. Ako doplnil, realizátori podujatia sa z roka na rok usilujú obohatiť programovú dramaturgiu o profesionálnych umelcov a súbory rôznych žánrov, čím chcú zvýšiť umeleckú úroveň programu a motivovať deti v ich tvorivých aktivitách. "Prostredníctvom umenia sa v deťoch snažíme rozvíjať ich cieľavedomosť a vôľu, ktorú môžu neskôr v živote využiť pri dosahovaní svojich ambícií. Pre ich zdravý psychosociálny vývoj je veľmi dôležitá skúsenosť ocenenia, povzbudenia a motivácie," povedala Adriana Sisiková zo spoločnosti Úsmevu ako dar.