Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Najnovšiu tvorbu maliara J. Kollára predstavia v Oravskej galérii

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako dodala kurátorka, jeho maľovanie atakuje diváka priam fyzicky, veľkou dávkou osobnostnej energie, živelnosti, ale aj poézie, ktoré sa uvoľňujú v procese maľovania obrazu.

Dolný Kubín 11. októbra (TASR) – Výber z najnovšej tvorby súčasného slovenského maliara Juraja Kollára predstaví nová výstava Slaný vzduch v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok (13. 10.). TASR o tom informovali z galérie.

"Kollár mimoriadne intenzívne a sústredene maľuje, od skončenia vysokej školy vlastne stále, čo mu prinieslo nezanedbateľné úspechy a etablovalo ho v širšom ako len domácom kontexte súčasného vizuálneho umenia a maliarstva. Každá jeho výstava je iná, vždy obsahuje nové diela," priblížila kurátorka výstavy Katarína Bajcurová.

Ako dodala, jeho maľovanie atakuje diváka priam fyzicky, veľkou dávkou osobnostnej energie, živelnosti, ale aj poézie, ktoré sa uvoľňujú v procese maľovania obrazu. "Útočí rovnako na zmysly, ako aj na intelekt diváka. Búra naše zaužívané vnímanie reality, nabáda nás dívať sa, vidieť, pochopiť veci a náš svet inak, novými očami," naznačila kurátorka.

Kollár získal viacero domácich i medzinárodných ocenení. Jeho práce sú zastúpené vo verejných a súkromných zbierkach doma i v zahraničí, v Slovenskej národnej galérii, v Galérii mesta Bratislavy či v Národnej galérii v Prahe. Dlhší čas žil a maľoval v Paríži, v súčasnosti žije a tvorí v Bratislave.