Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Národná slávnosť na Devíne sa uskutoční už po šiesty raz

Devín, ilustračná snímka Foto: TASR - Martin Baumann

Ročník 2017 špecificky pripomenie pobyt Antona Bernoláka na devínskej fare a výročie smrti sv. Metoda.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Už po šiesty raz sa uskutoční v sobotu (22.4.) v Bratislave matičná Národná slávnosť na Devíne. TASR informovala Ivana Poláková z Informačného ústredia Matice slovenskej v Martine.

"Toto podujatie sa koná ako výročná pripomienka pôsobenia sv. Cyrila a sv. Metoda a vychádzky štúrovcov na hrad Devín, ktoré majú v dejinnej tradícii slovenského národa trvalé a nezastupiteľné miesto. Ročník 2017 špecificky pripomenie pobyt Antona Bernoláka na devínskej fare a výročie smrti sv. Metoda (6. apríla 885)," uviedla Poláková.

Organizátorom podujatia je Dom Matice slovenskej v Bratislave, podieľajú sa na ňom aj iné štátne, regionálne, mestské, obecné a cirkevné inštitúcie.

V rámci Národnej slávnosti na Devíne sa uskutoční II. folklórny festival Matice slovenskej, na ktorom sa predstavia napríklad folklórny súbor Zemplín Michalovce z Košického samosprávneho kraja, Banícky spevácky zbor Špania Dolina a detský folklórny súbor Prvosienka z Banskobystrického samosprávneho kraja.