Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Návštevníci archeoparku budú spoznávať život Keltov

Na archívnej snímke budovanie archeoparku v Hanušovciach nad Topľou. Foto: TASR/František Iván

Podujatie priblíži život prvého historicky známeho etnika na našom území.

Hanušovce nad Topľou 22. augusta (TASR/Teraz.sk) – Návštevníci archeoparku v Hanušovciach nad Topľou budú v sobotu (26.8.) spoznávať život Keltov doby železnej. Vyskúšať si budú môcť tiež rôzne zaujímavé činnosti.

Podujatie priblíži život prvého historicky známeho etnika na našom území. "Bude o významnej kultúre, ktorá poznamenala vývoj v celej Európe. Nahliadneme nielen do ich obydlia, ale aj do sveta ich remesla, vojenstva, mýtov či kuchyne," informovala Mária Kotorová, riaditeľka Krajského múzea v Prešove, pod ktoré patrí hanušovské múzeum.

Počas podujatia, ktoré sa začne o 14.00 h, si budú môcť návštevníci vyskúšať napr. zhotovovanie keramiky na hrnčiarskom kruhu, vypaľovanie keramiky v hrnčiarskej peci, kováčstvo a prácu so železom, ale aj obrábanie políčka náradím so železným ukončením. Okrem iného budú mať možnosť tkať látku, pliesť z prútia, vyrábať nádoby z dýň. Vyskúšať si budú môcť výzbroj a výstroj keltského bojovníka, lukostreľbu, hru na keltské hudobné nástroje a iné.

V tamojšom archeoparku možno vidieť obydlie Keltov zo záverečnej fázy doby laténskej, z polovice prvého storočia pred Kristom. "Je rekonštrukciou nálezu čiastočne zahĺbenej chaty z hradiska Zemplín," priblížila riaditeľka. V interiéri sa nachádza zásobnicová jama a nevyhnutné zariadenie – ležovisko, stôl a lavice na sedenie, police na drobné predmety a závesné tyče.

Počas leta je v chate alebo vedľa nej zvislý tkáčsky stav. "Kelti mali veľmi radi farebné tkaniny, častý bol štvorcový vzor – káro. Pred obydlím nájdeme hrnčiarsky kruh a pec – ide o rekonštrukciu nálezu z Prešova a rotačný mlynček na obilie," vymenovala Kotorová s tým, že z hudobných nástrojov môžu návštevníci vidieť okrem iného sistrum z kovových segmentov, železné kladivo a nákovku.

Podujatie sa koná v rámci projektu Stretnutia s dejinami v archeoparku. Záujemcovia sa počas neho mohli doteraz zoznámiť s dávno zaniknutými reáliami kamennej a bronzovej doby. Z verejných zdrojov projekt podporil Fond na podporu umenia.