Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Národná cena za dizajn predstavuje nominácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Organizátori ďalej informujú, že tento rok sa porota rozhodla neudeliť nominácie a nepostúpiť diela na výstavu v kategórii Šport & Voľný čas.

Bratislava 11. júla (TASR) - Národná cena za dizajn (NCD) 2023 predstavuje nominácie za produktový dizajn. Medzinárodná porota v dňoch 4. až 5. júla v Hurbanových kasárňach v Bratislave posudzovala a hodnotila 79 prác vo ôsmich kategóriách produktového dizajnu a vybrala tie, z ktorých odborná aj laická verejnosť na jeseň spozná laureátov ocenenia.

"Každé dielo bolo starostlivo posúdené podľa dôležitých kritérií, ako sú originalita, estetika, funkčnosť, technická vyspelosť a udržateľnosť. Rozhodnutie poroty nebolo ľahké, pretože úroveň prihlásených prác bola aj tento rok vysoká," uvádza organizátor 20. ročníka najväčšej prehliadky slovenského produktového dizajnu.

Prihlásené diela posudzovala sedemčlenná medzinárodná porota v zložení Michal Staško, Mária Račeková, Stefan Moritsch, Valerio Lupi Cherubini, Václav Mlynář, Pavel Masopust, Jakub Berdych a externý poradca Tomáš Šetaffy.

Porotcovia vybrali na výstavu 67 diel a z nich 25 nominácií v kategóriách: Móda & Módne doplnky, Domov & Verejný priestor, Práca & Mobilita, Umenie & Dizajn & Remeslo, Nové horizonty, Študentský dizajn.

Organizátori ďalej informujú, že tento rok sa porota rozhodla neudeliť nominácie a nepostúpiť diela na výstavu v kategórii Šport & Voľný čas.

V oblasti Spoločnosť & Životné prostredie neboli udelené nominácie, ale diela verejnosť uvidí na jesennej výstave. "Návrhy sa uberali dobrým smerom, ale žiadny z projektov nenaplnil zadanie v plnom rozsahu. Komisia vidí v tejto kategórii veľkú budúcnosť a dúfa, že do ďalších ročníkov osloví viac tvorcov," poznamenal porotca Masopust.

Kurátor aktuálneho ročníka a tiež porotca NCD23 Staško konštatoval, že obdobie covidu prinieslo negatíva aj pozitíva. "Negatívum v menšom počte prihlásených diel. Pozitívum v kvalite a počte študentských projektov," spresnil a poukázal na to, že u študentských projektov je množstvo prác orientovaných na technologický výskum. "Táto oblasť je dôležitá pre inovatívny dizajn súčasnosti. V profesionálnych kategóriách jasne dominovali projekty s dôrazom na remeslo verzus technológie. Čo ma mrzí, je neudelenie nominácií v kategórii Šport & Voľný čas, kde sa porota zhodla na minimálnom obsadení danej kategórie," dodal Staško s tým, že ocenené práce jasne reflektujú súčasný trend v svetovom dizajne.

Ako ďalej informovala TASR Zuzana Böhmerová, koordinátorka NCD 2023, Slovenské centrum dizajnu (SCD), ktoré je vyhlasovateľom súťaže spolu s Ministerstvom kultúry SR, predstaví všetky nominované práce podrobnejšie na svojich sociálnych sieťach, každý týždeň po kategórii. Laureátov oficiálne vyhlásia počas galavečera na jeseň.