Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nekonečné horizonty kardinála Korca sú Knihou roka 2011

Ján Chryzostom kardinál Korec Foto: TASR/Henrich Mišovič

V kategórii Debut roka 2011 získala najvyššie ocenenie Anika Pastoreková za román Príbeh jednej lásky z vydavateľstva Slovenský spisovateľ

Bratislava 25. apríla (TASR) – Nekonečné horizonty kardinála Korca z vydavateľstva Perfekt autora Mariána Gavendu sa stali Knihou roka 2011 v hlasovaní čitateľov dvojtýždenníka Knižná revue, ktorý vydáva Literárne informačné centrum. Laureátov 21. ročníka tejto populárnej ankety dnes vyhlásili v bratislavskom Klube spisovateľov.

Druhé miesto si odniesla Andrea Coddington za román Cudzia krv z vydavateľstva Ikar, na treťom mieste je román Xénie Faktorovej s názvom Amarandia a tajomné kľúče z vydavateľstva Daxe. Štvrtú pozíciu v hlasovaní čitateľov obsadila Elena Hidvéghyová-Yung s románom Dážď slivkových kvetov (Slovart), na piatej priečke sa umiestnili zhodne poviedkový román Jozefa Heribana Schovaný, neschovaný, idem (Herial) a kniha Leopolda Moravčíka Výhybky dejín (Perfekt).

Knižný životopis Jána Chryzostoma kardinála Korca sa dostal na pulty knižných obchodov v minulom roku. Jeho autorom je katolícky kňaz a publicista Marián Gavenda. "Tú knihu som písal tri týždne, rekordne krátko, ale aj rekordne dlho, 30 rokov som čítal knihy kardinála Korca, stretal som sa s ním, poznával ho, takže jedine za týchto podmienok to bolo možné napísať. Mesiac sa čakalo, kým súhlasil pán kardinál, v tej dobe mal zdravotné problémy. Ja som súhlasil okamžite, cítil som to ako ozaj vzácnu výzvu. A už keď sme sa do toho pustili, do mesiaca tá kniha bola," uviedol pre TASR.

Tu bude player


"Veľmi si vážim toto ocenenie, ktoré som dostala, pretože je od čitateľov. Anketa má dlhoročnú tradíciu, na trhu je veľa dobrých kníh a som rada, že sú medzi nimi aj tie moje," dodala pre TASR Andrea Coddington, autorka románu Cudzia krv a bestselleru Židovka.

V kategórii Debut roka 2011 získala najvyššie ocenenie Anika Pastoreková za román Príbeh jednej lásky z vydavateľstva Slovenský spisovateľ, na druhom mieste je Maroš Krajňák a jeho kniha lyrizovanej prózy Carpathia z vydavateľstva Trio, tretie miesto získala básnická zbierka Michala Badína s názvom Rieka a tieň z vydavateľstva Knižné centrum. Štvrtá pozícia patrí básnickej zbierke Svietiš keď miluješ Daniely Bojnanskej (Renesans), piate miesto získala kniha Vlasy dupkom Ľubomíry Romanovej (Hladohlas).

V kategórii Vydavateľstvo roka 2011 si prvenstvo odnáša Ikar, na druhej pozícii skončil Slovart, tretie je vydavateľstvo Perfekt, na štvrtom mieste Marenčin PT, na piatom mieste skončilo vydavateľstvo Daxe.

Tu bude player


"Víťazstvo v tejto ankete nás veľmi teší a zároveň zaväzuje. Čitateľská priazeň je to najlepšie, čo môže vydavateľa kníh zaujímať. Vydávame približne 200 – 250 titulov ročne, našimi knihami chceme uspokojiť čo najširšie spektrum čitateľov," povedala pre TASR PR manažérka Mária Lešková z oceneného vydavateľstva Ikar.

Kniha roka je čitateľská súťaž Knižnej revue, v ktorej sú, na rozdiel od iných súťaží, kde majú hlavné slovo odborné poroty, jedinou porotou a meradlom úspechu kníh názory samotných čitateľov. Anketa má tri kategórie – kniha roka, debut roka a vydavateľstvo roka. Čitatelia sa môžu do nej zapojiť vyplnením anketového lístka uverejneného v každom čísle Knižnej revue.

Knihou roka 2010 sa stala publikácia Dóm. Katedrála sv. Martina v Bratislave autorov Jozefa Haľka a Štefana Komorného, v roku 2009 získal ocenenie román Klimtov bozk Borisa Filana, v roku 2008 si toto ocenenie odniesol Jozef Banáš za román Zóna nadšenia.