Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Zaujíma vás svet jaskýň? Neznáme krásy podzemia priblížia dve výstavy

Jaskyňa Balcarka, ilustračné foto. Foto: Monika Kohanová/TASR

Jednou z nich je výstava obrazov jaskyniara a umelca v jednom Františka Miháľa. Historickú budovu múzea jaskyniarstva zas predstaví výstava Kroky v čase.

Spišská Nová Ves 17. januára (TASR) – Slovenské technické múzeum (STM) v expozícii História baníctva na Spiši v Spišskej Novej Vsi pripravilo výstavu geológa, jaskyniara a zároveň i člena Speleologického klubu Slovenský raj Františka Miháľa pod názvom Z neznámeho sveta jaskýň. TASR o vernisáži výstavy, ktorá sa uskutoční dnes o 16.00 h, informovala Dana Rosová zo STM v Spišskej Novej Vsi.

Miháľ je od roku 1980 členom Klubu amatérov výtvarníkov v Spišskej Novej Vsi. "Postupne sa zúčastnil na viacerých spoločných i samostatných výstavách. Prelínanie sa dvoch koníčkov, a to jaskyniarstva a výtvarného umenia, vyúsťuje do prvých prác z jaskyniarskeho prostredia. Najprv kresby perom a postupne farebné skice pastelom, neskôr obrazy olejovou technikou," priblížila Rosová. Autor vystavoval už aj v Austrálii, Francúzsku, USA i na medzinárodnom speleologickom kongrese vo Švajčiarsku a Brazílii. Z maliarskych techník v súčasnosti dominuje pastel, akvarel a tempera.

"Po roku 2006 s nástupom digitálnej fotografie začínajú autorove prvé pokusy o znázornenie krasovej výzdoby jaskýň. Od detailnej fotografie krasovej výzdoby až po znázornenie mohutných podzemných koridorov, ktoré v Stratenskej jaskyni vytvorila rieka Hnilec. Veľká časť fotografií sa stala súčasťou kníh, videoprezentácií a výstav s krasovou tematikou," uviedla Rosová. Okrem samotnej výstavy si návštevníci môžu v múzeu pozrieť i film o Stratenskej jaskyni.

Vystavené diela budú pre verejnosť k dispozícii do 10. marca.

Historickú budovu múzea jaskyniarstva predstaví výstava Kroky v čase



Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši sídli už takmer sedem desaťročí v pôvodne starom jezuitskom kláštore postavenom v druhej polovici 18. storočia. Historickú budovu predstaví výstava Kroky v čase, ktorá začína práve dnes.

"Výstava zobrazí túto kultúrnu pamiatku z hľadiska zmien v jednotlivých časových obdobiach s dôrazom na jej celkovú obnovu v rokoch 2011 až 2015, kedy bola komplexne zrekonštruovaná," informovala TASR riaditeľka múzea Dana Šubová, podľa ktorej bola cieľom obnovy záchrana budovy zaradenej do národného pamiatkového fondu.

Rekonštrukcia exteriéru a interiéru trvajúca štyri roky si z Európskeho fondu regionálneho rozvoja so spolufinancovaním Ministerstva životného prostredia SR vyžiadala takmer deväť miliónov eur. "Našou snahou bolo zachovať jej charakteristické črty ako jednej z historických dominánt v centre mesta, ale aj jej využitie pre environmentálne vzdelávanie," doplnila.

Výstava Kroky v čase v priestoroch Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši bude verejnosti prístupná až do konca januára. Počas pracovných dní si ju môžu záujemcovia pozrieť od 9.00 do 17.00 h a počas víkendov od 12.00 do 17.00 h.