Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Novým riaditeľom Divadla Andreja Bagara bude Jaroslav Dóczy

Na snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Novým riaditeľom Divadla Andreja Bagara v Nitre bude Jaroslav Dóczy, syn hereckej legendy Jozefa Dóczyho.

Nitra 4. júla (TASR) – Novým riaditeľom Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre bude Jaroslav Dóczy, syn hereckej legendy Jozefa Dóczyho. Vybrala ho päťčlenná komisia, v ktorej mali zastúpenie traja poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), zástupca zamestnancov divadla a úradník z NSK. Rozhodnutie komisie ostro kritizovali niektorí poslanci, podľa ktorých Jaroslav Dóczy nemá vzdelanie v oblasti kultúry ani patričné skúsenosti z divadla či s riadením. Aj napriek týmto výhradám zastupiteľstvo väčšinou hlasov Dóczyho do funkcie schválilo.

Poslanec a odchádzajúci riaditeľ DAB Ján Greššo bol z rozhodnutia krajského parlamentu sklamaný. Prekážala mu predovšetkým skutočnosť, že poslanci odmietali do komisie prizvať odborníkov. „Viete, keď vám štyria z päťčlennej komisie povedia, že oni do divadla nechodia a divadlu nerozumejú a oni rozhodujú o tom, kto bude riaditeľ, tak je to minimálne čudné. Povedal by som toľko, že Pán Boh pomáhaj Divadlu Andreja Bagara, jeho zamestnancom, aj novému pánovi riaditeľovi. To by bolo asi tak všetko,“ skonštatoval Greššo. K osobe nového riaditeľa DAB sa vyjadrovať nechcel. „Je to dobrý syn skvelého a fantastického herca. Ja som mal ale o riaditeľovi divadla inú predstavu,“ dodal.

Výber komisie kritizovala aj poslankyňa Renáta Kolenčíková. „Som sklamaná. Divadlo Andreja Bagara je dôležitá krajská inštitúcia. Snažila som sa presadiť, aby sme doplnili komisiu o odborníkov, ktorí rozumejú divadlu. Žiaľ, nepodarilo sa mi to. Boli tam iba piati politici a nemyslím, že je to správne. Ja som sklamaná a mrzí ma, že celá komisia nebola ani raz v divadle. Je to smutné, že takíto ľudia rozhodujú,“ skonštatovala.

Jaroslav Dóczy je víťazom druhého výberového konania. Prvé vyhral dlhoročný šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský. Výsledok však poslanci NSK nerešpektovali a Sprušanského do funkcie nezvolili. Do druhého výberového konania sa opäť prihlásili tí istí uchádzači. Okrem Sprušanského to bol aj Dóczy, režisér Michal Spišák a bývalý PR manažér divadla Dušan Nevín. O post riaditeľa sa napokon uchádzal aj jeho bývalý šéf Ján Greššo, ktorý pôvodne odstúpil na vlastnú žiadosť. Neskôr sa rozhodol o túto funkciu znovu zabojovať. Reagoval tak na fámy, podľa ktorých po ňom zostanú v divadle nedoriešené ekonomické problémy. „Po prvom kole bolo veľa nečistých reakcií, ktoré očierňovali aj mňa a chcel som dokázať, že to, z čoho ma obviňujú, nie je pravda. Mal som kontroly z Najvyššieho kontrolného úradu aj z NSK a chcel som sa vrátiť a požiadať o ďalšie kontroly, aby sa ukázala pravda,“ povedal Greššo o dôvodoch, pre ktoré sa opätovne uchádzal o post, z ktorého predtým odišiel.

Oslovení členovia výberovej komisie svoje rozhodnutie nechceli komentovať. Poslanec Martin Nemky iba povedal, že konal slobodne. To isté uviedol aj ďalší člen komisie a Miloš Zaujec. Na otázku, na základe čoho sa rozhodol práve pre Jaroslava Dóczyho, iba skonštatoval, že tento kandidát splnil všetky podmienky výberového konania.