Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slávnosti Nitra, milá Nitra prinášajú putovanie, koncerty

Areál benediktínskeho kláštorného komplexu na nitrianskom Zobore, archívne foto Foto: Henrich Mišovič

Trojdňové podujatie Nitra, milá Nitra začalo v pondelok konferenciou o cyrilo-metodskom dedičstve a výstavou sochárky Ľudmily Cvengrošovej.

Nitra 4. júla (TASR) – V Nitre dnes druhý deň pokračujú celomestské slávnosti, ktoré vyvrcholia v stredu 5. júla celonárodnou cyrilo-metodskou púťou. Trojdňové podujatie Nitra, milá Nitra začalo v pondelok konferenciou o cyrilo-metodskom dedičstve a výstavou sochárky Ľudmily Cvengrošovej.

Dnes už od rána pokračuje Putovaním po stopách svätých Cyrila a Metoda, ktoré sa začalo pri románskom kostolíku svätého Michala v Dražovciach. Odtiaľ pútnici pokračovali pešo alebo na bicykloch ku Zoborskému kláštoru a do archeoskanzenu na Martinskom vrchu. Poslednou zastávkou je Svätoplukovo námestie v centre Nitry. “Sú to všetko miesta, ktoré niečo spája s 9. storočím a s obdobím Veľkej Moravy. Na jednotlivých zastávkach budú mať ľudia možnosť vypočuť si aj prednášku, ktorá bude venovaná cyrilo-metodskej misii a po nej si budú môcť prezrieť aj tú lokalitu, v ktorej sa nachádzajú,” vysvetlil koordinátor Európskej kultúrnej Cyrilo-metodskej cesty Tibor Ujlacký.

Ako doplnil, cieľom putovania je okrem iného aj snaha vzdelávať deti a mládež, aby sa pútavou a zážitkovou formou mohli čo najviac dozvedieť o dejinách Slovenska. “Nie len mentorovaním a prednášaním, ale aj naživo si môžu pozrieť jednotlivé lokality a zoznámiť sa s tým, čo sa tam dialo v 9. storočí. Takýmto spôsobom chceme ponúknuť niečo aj pre tých malých a mladých, aby aj oni nejakým spôsobom mohli prijať to posolstvo, ktoré sa snažia Cyrilo-metodské slávnosti sprítomňovať,” povedal Ujlacký.

Okrem cyrilo-metodského putovania dnes slávnosti Nitra, milá Nitra ponúknu večer na Svätoplukovom námestí koncert Simy Martausovej a skupiny IMT Smile. Pod hradbami Nitrianskeho hradu sa zasa o 17. hodine začne dvojdňový historický festival Pribinova Nitrawa, na ktorom sa zíde desať dobových spolkov s viac ako sto účastníkmi. Ako uviedol hlavný organizátor festivalu Daniel Balko, jednotlivé skupiny vo svojich táboroch budú zobrazovať dobový život v rozpätí od 7. do 13. storočia. “Teda od príchodu Slovanov na naše územie, po vyhlásenie Nitry za slobodné kráľovské mesto,” povedal Balko.