Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Zrekonštruovaný organ sa rozozvučí na Nitrianskom hrade 22. apríla

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Verejnosť sa oboznámi so zrekonštruovaným barokovým organom priamo na chóre katedrály, kde budú počuť jeho autentický zvuk.

Nitra 5. apríla (TASR) – Obnovený katedrálny organ v Bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade sa rozozvučí v sobotu 22. apríla. Verejnosť sa v tento deň bude môcť v čase od 15.00 do 18.00 h oboznámiť so zrekonštruovaným barokovým organom priamo na chóre katedrály, kde budú počuť jeho autentický zvuk a zároveň budú môcť získať informácie priamo od zhotoviteľa diela. V nedeľu 23. apríla sa o 15.00 h uskutoční slávnostné požehnanie obnoveného organa, ktorému bude predsedať nitriansky biskup Viliam Judák.

„Po bohoslužbe bude nasledovať Kolaudačný koncert umelcov Johanna Trummera z Rakúska, Stanislava Šurina, Martina Baka a Vladimíra Kopca. Odznejú diela J. S. Bacha, F. Schmidta, S. Šurina, M. Baka, G. Frescobaldiho a G. Liberta,“ informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Na piatok 28. apríla pripravujú organizátori Organovú noc. Počas nej budú tóny barokového organa znieť nitrianskou katedrálou vo večerných a nočných hodinách. V čase od 19.00 do 23.00 h sa predstaví osem slovenských i zahraničných umelcov. Okrem bohoslužieb sa budú môcť návštevníci Katedrály - Baziliky svätého Emeráma započúvať do organovej hudby v nasledujúcich mesiacoch aj počas viacerých pripravovaných koncertov či počas Katedrálneho organového festivalu, ktorý sa uskutoční v auguste a septembri.

Historický organ sa do hradnej katedrály vrátil v polovici októbra minulého roka po takmer osemmesačnej rekonštrukcii. V rakúskych dielňach realizovala firma Kögler komplexnú rekonštrukciu nástroja s použitím niekoľkých historických píšťal slovenského organára Martina Zorkovského zo začiatku 18. storočia. Vo februári sa začalo s intonáciou a ladením organa priamo v hradnej katedrále, ktoré si vyžiadali absolútne ticho. Katedrála preto bola po prvý raz v novodobej histórii uzavretá pre verejnosť.