Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Noc múzeí a galérií ponúka prehliadky výstav i gastronomické zážitky

Ilustračné foto Foto: TASR/Andrej Galica

Svoje umenie počas popoludnia predvádza šermiarska skupina Tormenta a vo večerných hodinách vystúpi hudobné združenie Musicantica Slovaca.

Nitra 21. mája (TASR) – Prehliadky expozícií až do neskorých večerných hodín dnes pre turistov pripravili viaceré nitrianske kultúrne inštitúcie, ktoré sa aj tento rok zapájajú do medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií. V spolupráci s Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu ponúknu kultúrny program tri nitrianske múzeá, Synagóga a Nitrianska galéria. V Ponitrianskom múzeu prebieha program už od 10. hodiny dopoludnia. Okrem prehliadky stálej expozície a výstav je pripravený interaktívny program pre mládež. Svoje umenie počas popoludnia predvádza šermiarska skupina Tormenta a vo večerných hodinách vystúpi hudobné združenie Musicantica Slovaca.

Ako informovala radnica, Nitrianska galéria ponúka návštevníkom od 13. hodiny súťaž pod názvom Zaostri svoj zrak na umenie VI a od 14. do 15. hodiny pripravili interaktívnu hru pre najmenších s názvom Pastelkovo. Okrem toho budú až do polnoci prístupné všetky aktuálne výstavy. Slovenské poľnohospodárske múzeum (SPM) dnes otvára expozíciu školy, mlynov i olejárne. Premáva aj obľúbený parný vláčik. Ako prezradila Jana Barčáková zo SPM, pre návštevníkov sú pripravené aj viaceré prekvapenia. "Jeden z mlynov bude strašidelný a sprievodcu a lektora tu bude robiť strašidlo. A pretože dnes máme v múzeu aj rekonštrukcie bojov z druhej svetovej vojny, pripravili sme aj ďalšie prekvapenie. Dohodli sme sa s vojakmi, že spravia prepad vlaku, ktorý tu premáva," povedala Barčáková. Ako doplnila, pre záujemcov bude pripravené aj grilovanie, možnosť posedieť si pri táboráku či zúčastniť sa na varení jahňacieho gulášu. Novovzniknutý pivovar tu tiež ponúkne párovanie piva a ochutnávku gastronomických špecialít.

Svoje priestory otvorila aj Synagóga, kde je okrem aktuálnych výstav pripravená aj prehliadka s odborným výkladom v čase od 13. do 21. hodiny. Individuálne prehliadky sú možné aj v Misijnom múzeu na Kalvárii od 15. do 21. hodiny. Všetci účastníci podujatia sa môžu zapojiť aj do súťaže o rôzne ceny. Stačí navštíviť niektoré z galérií či múzeí a zozbierať najmenej tri pečiatky. Zlosovacie kartičky budú k dispozícii vo všetkých múzeách a galériách. Vstup do zúčastnených inštitúcií je dnes voľný.