Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Kultúra

Noc múzeí a galérií ponúkne v Novej Bani program pre deti aj dospelých

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci si zároveň budú môcť prezrieť najnovšiu výstavu múzea s názvom Koža a kožušina - od úžitku k luxusu.

Nová Baňa 17. mája (TASR) - Pri príležitosti tohtoročnej Noci múzeí a galérií (18. 5.) pripravilo Pohronské múzeum v Novej Bani pre návštevníkov program pre rôzne vekové kategórie. "Počas celej otváracej doby bude k dispozícii našich jedenásť stálych expozícií vrátane novej a jedinečnej expozície Vulkanológia," informovala TASR riaditeľka múzea Jana Potocká.

Návštevníci si zároveň budú môcť prezrieť najnovšiu výstavu múzea s názvom Koža a kožušina - od úžitku k luxusu. Jej cieľom je prostredníctvom prezentácie jedného druhu materiálu predstaviť komplex remeselných činností, historických súvislostí a dokladov materiálnej kultúry.

"Druhá aktuálna výstava s názvom Stretnutia a reminiscencie. Akord života a umenia predstaví diela akademického sochára Víta Pacalaja a akademického maliara Mariána Rumana, ktorí patria medzi prvých absolventov výtvarného odboru Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Nová Baňa," priblížila Potocká.

O 18.30 h sa predstaví literárno-dramatický odbor ZUŠ s rozprávkou "Somárske uši a modré fúzy". Neskôr o 20.00 h bude nasledovať prednáška vulkanológa Jaroslava Lexu na tému Stretnutie so sopkami. Počas večera nebude podľa Potockej chýbať ani hudobné oživenie v podaní hudobného odboru ZUŠ Nová Baňa.

"Pre malých aj veľkých bude počas celého večera k dispozícii tajnička Tajomstvo múzea. Táto bude zameraná na pozornosť v našich stálych expozíciách, kde sa pomocou indícií získaných prechádzaním jednotlivých expozícií a aktuálnej výstavy Koža a kožušina - od úžitku k luxusu odhalí najväčšia záhada múzea," dodala riaditeľka múzea.