Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Nominácie na filmovú cenu Slnko v sieti ovládli snímky Eva Nová a Koza

Tlačová konferencia po novinárskej projekcii filmu režiséra Marka Škopa Eva Nová. Na snímke herečka Emília Vášáryová. Foto: TASR - Michal Svítok

Film Eva Nová o kedysi slávnej, dnes zabudnutej herečke získal deväť nominácií, vrátane hlavnej kategórie Najlepší hraný film a kategórie Najlepšia filmová réžia.

Bratislava 14. marca (TASR) - Nominácie na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony za posledné dva roky ovládli filmy dokumentaristov debutujúcich v oblasti hranej tvorby. Najviac nominácií získali filmy Eva Nová režiséra Marka Škopa a Koza režiséra Ivana Ostrochovského. Do nominácií sa prebojovalo celkovo 15 filmov. Držitelia cien budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní v sobotu 16. apríla v priestoroch Slovenského národného divadla, ktoré v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke.

Film Eva Nová o kedysi slávnej, dnes zabudnutej herečke získal deväť nominácií, vrátane hlavnej kategórie Najlepší hraný film a kategórie Najlepšia filmová réžia. Film Koza o niekdajšom boxerovi na jeho ceste za poslednou životnou prehrou má šesť nominácií. V kategórii Najlepší hraný film sa oba filmy budú uchádzať o víťazstvo spolu so snímkou Deti režiséra Jara Vojteka, v kategórii Najlepšia filmová réžia s nimi bude súperiť Jaro Vojtek s dokumentom Tak ďaleko, tak blízko.



V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Comeback Mira Rema; Tak ďaleko, tak blízko (r. J. Vojtek) a Vlna vs. breh v réžii debutujúceho kameramana Martina Štrbu. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Fongopolis Joanny Kozuch, Malá z rybárne Jana Baleja a Nina režisérskej dvojice Veronika Obertová a Michaela Čopíková.

V 6. ročníku odovzdávania cien Slnko v sieti sa sošky budú udeľovať celkovo v 14 kategóriách. Okrem kategórií najlepší hraný, dokumentárny a animovaný film ceny odovzdajú v kategóriách najlepšia filmová réžia, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, ďalej najlepší filmový architekt - scénograf, kostýmy/masky a v divácky obľúbených kategóriách Najlepší ženský herecký výkon a Najlepší mužský herecký výkon.

V ženskej hereckej kategórii akademici nominovali Evu Bándor za film Deti (r. J. Vojtek), Judit Bárdos za Fair Play (r. A. Sedláčková) a Emíliu Vášáryová za úlohu Evy Novej. O sošku v mužskej hereckej kategórii sa budú uchádzať Zvonko Lakčevič za film Koza, Milan Lasica za film Rukojemník (r. Juraj Nvota) a Milan Ondrík za úlohu vo filme Eva Nová.



Celkovo sa do boja o cenu Slnko v sieti prihlásilo 13 dlhometrážnych hraných, 19 dlhometrážnych dokumentárnych a desať animovaných filmov, do nominácií sa z nich prebojovalo 15 snímok. Eva Nová má deväť nominácií, Koza šesť nominácií, po tri nominácie získali filmy Deti, Čistič (r. Peter Bebjak), Fair play, Wilsonov (r. Tomáš Mašín), dve nominácie majú filmy Rukojemník, Sedem zhavranelých bratov (r. Alice Nellis); Tak ďaleko, tak blízko a po jednej nominácii sa ušlo titulom Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom (r. Patrik Lančarič), Comeback, Vlna vs. breh, Fongopolis, Malá z rybárne a Nina. Počas slávnostného večera v SND budú dvom tvorcom odovzdané aj ceny Slnko v sieti 2016 za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.

Ceny Slnko v sieti udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia. Odovzdávanie cien je súčasťou 2. ročníka prehliadky Týždeň slovenského filmu (11. - 17. 4.), ktorý v bratislavskom Kine Lumiére predstaví domácu tvorbu uplynulého roka. Po jeho skončení sa výber filmov presunie do vybraných miest slovenských regiónov.

TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.