Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Nová kniha Róberta Letza predstaví Andreja Hlinku vo svetle dokumentov

Andrej Hlinka Foto: TASR/archív

Publikácia prináša reprezentatívny výber 59 dokumentov týkajúcich sa všetkých podstatných etáp a dimenzií verejného účinkovania Andreja Hlinku (1864 - 1938), kňaza, politika a národného dejateľa.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovenský knižný trh nedávno obohatila novinka Róberta Letza Andrej Hlinka vo svetle dokumentov. Publikácia prináša reprezentatívny výber 59 dokumentov týkajúcich sa všetkých podstatných etáp a dimenzií verejného účinkovania Andreja Hlinku (1864 - 1938), kňaza, politika a národného dejateľa. Kniha ponúka čitateľom možnosť utvoriť si pomerne komplexný obraz o jednej z najvýraznejších osobností novodobých slovenských dejín.

Napriek rozličným prístupom k interpretácii postojov a činov Andreja Hlinku je nespochybniteľné, že výnimočným spôsobom ovplyvňoval mnohé oblasti života Slovákov od konca 19. storočia až do svojej smrti. Úplné oddanie sa svojmu kňazskému povolaniu, ktoré ho priviedlo k nezištnej službe jemu zvereným, ťažko skúšaným veriacim na poli duchovnom, kultúrnom, vzdelávacom i sociálnom, prerástlo do aktivít zameraných na dosiahnutie podstatných riešení s cieľom dosiahnuť lepšie, spravodlivejšie podmienky pre život svojho národa ako celku. "V tomto zmysle Hlinka rozhodujúcim spôsobom prispel k dotvoreniu Slovákov v moderný štátotvorný národ," ďalej uvádza vydavateľ knižnej novinky Pavol Stano z vydavateľstva Post Scriptum. "Aj preto v jeho neobyčajne košatom životnom príbehu - zvlášť, ak je to na báze pramenného materiálu - môže pozorný čitateľ nachádzať nové horizonty našej národnej historickej pamäte, ba odkrývať mnohé podstatné otázky týkajúce sa formovania našej identity, odkazu predkov či zmyslu našich dejín."

Jednotlivé pramene sú v knihe usporiadané chronologicky v rámci šiestich tematických celkov: Ochrana slabých, V boji za práva slovenského národa v Uhorsku, Princípy Hlinkovej autonomistickej politiky v Československej republike, Hlinka o kresťanstve, viere a cirkvi, Hlinka očami iných osobností, Záver životnej cesty a odkaz Andreja Hlinku. Dokumenty sú vybavené dôkladným poznámkovým aparátom, ktorý má predovšetkým vysvetľujúcu funkciu a ozrejmuje rôzne fakty, súvislosti a vzťahy, ktoré by inak mohli čitateľovi uniknúť. Každú časť uvádza stručný komentár editora, renomovaného historika strednej generácie.

Okrem rozsiahleho obrazového materiálu, osobitne hodnotná je podrobne spracovaná Chronológia života Andreja Hlinku a pamäti o ňom. Nechýba súpis použitej literatúry, anglické resumé či menný register. "Kniha má tak predpoklady stať sa základnou príručkou k danej problematike pre historikov, pedagógov, študujúcu mládež či zaujímavým prameňom poznania pre každého záujemcu o našu minulosť," dodáva vydavateľ.

Róbert Letz (1967) je slovenský historik. V súčasnosti je vedúci Katedry histórie na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Venuje sa politickým, cirkevným a kultúrnym dejinám Slovenska v 20. storočí.