Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Nová scéna chystá v sezóne 2014/2015 prekvapivo aj psychologickú drámu

Na snímke herečka Milka Zimková počas tlačovej konferencie 17. septembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf Novej scény Juraj Ďurdiak potvrdil, že v súčasnosti sa v divadle konajú konkurzy do svetového muzikálu Bedári.

Bratislava 17. septembra (TASR) - V novej 68. divadelnej sezóne uvedie bratislavská Nová scéna štyri činoherné tituly. Prvým bude bláznivá komédia Ako zbaliť babu alebo bezva finta. Ako uviedol dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ NDS Juraj Ďurdiak, veľkú hereckú príležitosť v nej opäť dostanú mladí členovia hereckého súboru. "Zobral som ich sem preto, lebo sú veľmi talentovaní, syntetickí. Herectvo nie je práca závislá jedine od talentu, ale je to práca, v ktorej veľkú rolu zohráva aj to, čo má herec nahraté a čo má nažité," zdôvodnil obsadenie nového titulu. Režisérom predstavenia je skúsený herec a pedagóg Dušan Kaprálik, premiéry sa uskutočnia 23. a 24. októbra v Štúdiu Olympia.

"Každá premiéra je niečím zvláštna, vybočuje z bežne očakávaných vecí, ktoré na Novej scéne zvyknú byť prezentované divákovi," poznamenal Ďurdiak na margo "inej" sezóny 2014/2015. Jej súčasťou bude aj inscenácia tragikomédie Najstaršie remeslo, ktorú divadlo uvedie na veľkom javisku v premiére 7. a 8. novembra. Pod režijným vedením Ľubomíra Pauloviča sa predstaví deväť divadelných legiend. V pripravovanom titule sa po rokoch na Novú scénu vrátia Ida Rapaičová, Oľga Zöllnerová, Oľga Šalagová, Eva Landlová, Libuša Trutzová. K nim sa pridajú také herečky ako Zuzana Kocúriková, Eva Mária Chalupová, Milka Zimková a Maja Velšicová. "Dievčence sa teraz správajú ako malé deti. Skutočne sa veľmi radi hrajú, dokonca mi niekedy radia, ako by som to mal režírovať," vtipne poznamenal Paulovič. "Veľmi sa mi páči, že sa im vrátil entuziazmus, dokonca sa znásobil," dodal režisér.

Fotogaléria: Nová scéna chystá v sezóne 2014/2015 prekvapivo aj psychologickú drámu


Situačná bláznivá komédia

Na snímke vľavo herec a režisér divadelnej hry Najstaršie remeslo Ľubomír Paulovič a vpravo herečka Milka Zimková počas tlačovej konferencie 17. septembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
V januári si prídu na svoje milovníci situačných bláznivých komédií. V titule Sluha dvoch šéfov, ktorý dobyl svetové pódiá, sa predstaví prakticky celý herecký súbor NDS a v hlavnej postave sa budú alternovať hosťujúci Peter Kočiš a Martin Šalacha v réžii Svetozára Sprušanského.

Po dlhšom období sa na javisko DNS vráti psychologická dráma. V marci bude mať premiéru hra Petra Schaffera Equus, v hlavných úlohách psychiatra a mladého delikventa sa predstavia Juraj Ďurdiak a Dávid Hartl. Réžie sa ujme Michal Náhlík. "Absolútne sa vymyká z obvyklých inscenácií tohto divadla. Som presvedčený, že je čas zhostiť sa aj takéhoto žánru, Nová scéna nemôže ostať monotematická," komentoval Ďurdiak výber psychologickej drámy, ktorej hlavnou témou je (ne)vzťah rodičov a detí. "A intímna predstava, čo všetko sa môže odohrať v mladom človeku a s akým výsledkom."

Konkurzy

Na snímke zľava herec a režisér divadelnej hry Najstaršie remeslo Ľubomír Paulovič, herečka Milka Zimková, herec Tomáš Majláth, režisér divadelnej hry "Perinbaba" Viktor Varga, herec Dušan Kaprálik, herečka Aniko Vargová a generálny riaditeľ Divadla Nová scéna Juraj Ďurdiak počas tlačovej konferencie 17. septembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Šéf Novej scény ďalej potvrdil, že v súčasnosti sa v divadle konajú konkurzy do svetového muzikálu Bedári. Najhranejší a najúspešnejší muzikál všetkých čias sa začne skúšať na jar a premiéra je naplánovaná na september 2015. Nová scéna dá priestor aj hosťujúcim divadlám, už 22. a 23. septembra sa na jej javisku predstaví rodinný muzikál Perinbaba v podaní Cervinus Theatrum Szarvas v maďarskom aj slovenskom jazyku. Režisérom predstavenia je Viktor Varga, absolvent bratislavskej VŠMU. Pozvanie hosťovať v Štúdiu Olympia prijala tiež herečka, spisovateľka a scenáristka Milka Zimková, ktorá v DNS raz mesačne (od septembra do decembra) uvedie svoje monodrámy - Katarína Veľká, Bon soir, umelci - Neveľo nas idze, neveľo nam treba, Do lesíčka na čekanou a Angelina.

Novinkou v ponuke pre detského diváka je projekt novej členky súboru DNS Anikó Vargovej Nová scénička - zahrajme sa na divadlo. Ide o divadelné dielne, počas ktorých herci vymyslia a naskúšajú s deťmi krátke predstavenie, vytvoria náznakové kostýmy a nakoniec si scénku aj zahrajú.