Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Tanečné predstavenie Traja spolu prichádza na Novú scénu

Tlačová konferencia Divadla Nová scéna k premiére tanečného predstavenia Traja spolu 17. októbra 2013 v Bratislave. Na snímke ukážka z vystúpenia. Foto: TASR/Michal Svítok

Predstavenie pod názvom Traja spolu bude mať premiéru 26. októbra.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Na dosky bratislavského Divadla Nová scéna prichádza v tejto sezóne už druhé tanečné predstavenie. Tentokrát sa so svojou tvorbou predstavia traja poprední choreografi Mário Radačovský, Lukáš Timulák a Boris Nebyla. Predstavenie pod názvom Traja spolu bude mať premiéru 26. októbra.

Všetci traja vyštudovali Tanečné konzervatórium v Bratislave a následne odišli naberať skúsenosti do sveta. Choreografi boli členmi viacerých renomovaných súborov a pracovali s významnými osobnosťami v oblasti choreografie. "Všetci sme študovali na tej istej škole. Po rokoch tanečnej kariéry sa môžeme takýmto spôsobom znovu priblížiť a podeliť so slovenským obecenstvom o naše skúsenosti, kde sa nachádzame teraz v rámci choreografie," priblížil pre TASR choreograf Lukáš Timulák.

Myšlienka predstavenia Traja spolu vznikla už viac ako pred rokom, ale intenzívne skúšky začali približne pred dvomi mesiacmi. Predstavenie je rozdelené do troch opusov a snaží sa vyjadriť skúsenosti a pocity dnešného človeka. "Je to o krásnom pohybe mladých ľudí, ktorí sú na javisku a užívajú sú každú sekundu toho čo robia," povedal o predstavení choreograf Mário Radačovský.

.


Predstaveniu nechýba rôznorodosť

Tlačová konferencia Divadla Nová scéna k premiére tanečného predstavenia Traja spolu 17. októbra 2013 v Bratislave. Na snímke ukážka z vystúpenia.
Foto: TASR/Michal Svítok
Z hudobnej stránky je predstavenie pomerne rôznorodé. Lukáš Timulák a Boris Nebyla sa inšpirovali skôr modernou hudobnou koncepciou. Mário Radačovský využíva klasickejšiu hudbu a miestami aj tiché pasáže. Jeho choreografia "Spolu" je inšpirovaná Schubertovou hudbou a vznikla v období, keď mal chuť s prácou choreografa skoncovať. "George Balanchine raz povedal: 'ja som musel variť, aj keď nebolo čo, ale musel som variť pre svoj súbor'. Ja som bol v podobnej situácii, keď som sa vnútorne cítil na bode nula. Nemal som vôbec chuť pokračovať v ničom," priblížil ťažké obdobie Radačovský.

Choreografie predstaví Tanečný súbor Divadla Nová Scéna, ktorý bude v tomto predstavení mať multikultúrne zastúpenie. Okrem Slovákov, ktorí majú v súbore väčšinové zastúpenie sa predstavia aj tanečníci z Brazílie, Španielska, Talianska, Rumunska či Maďarska. Predstavenie je určené nielen pre priaznivcov tanečného divadla, ale pre všetkých, ktorí sa chcú o tanci niečo dozvedieť. "Chceli by sme osloviť čo najviac divákov. Ja by som si neželal, aby to bolo len pre nadšencov tanca, ale tajne dúfam, že prídu aj takí ľudia, čo v živote nevideli žiadne tanečné predstavenie," vyslovil prianie Radačovský.