Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Novej synagóge v Žiline otvoria výstavu M. Guštara pod názvom 6

Na snímke Nová synagóga v Žiline Foto: TASR/Erika Ďurčová

Výstava bude v žilinskej synagóge do 29. septembra.

Žilina 31. júla (TASR) – V Novej synagóge v Žiline otvoria v piatok 4. augusta výstavu sólo projektu českého algoritmického umelca, skladateľa a konštruktéra elektronických a elektroakustických zariadení Milana Guštara pod názvom 6. Podľa Mareka Adamova, riaditeľa Kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie a jedného z iniciátorov rekonštrukcie synagógy, odkazuje na zvuk organov a zvonov, typických pre sakrálne priestory, matematiku aj kabalistickú mystiku. Ako hosť sa na výstave predstaví aj mladší český autor zvukového a audiovizuálneho umenia Michal Cáb.

Guštar predstaví v rámci výstavy 6 dva projekty. "V hlavnej sále to bude zvuková inštalácia Flex 96. Odkazuje na zvon a organ - dva hudobné nástroje spájané so sakrálnymi priestormi. Organ je založený na súlade harmonických tónov, zatiaľ čo znenie zvonov je zložitejšie a obsahuje disharmonické zložky. Reproduktory budú skryté a špecifická akustika v Novej synagóge návštevníkovi neumožní rozoznať, odkiaľ zvuk prichádza. Inštalácia v centrálnom priestore bude doplnená o vizualizáciu, ktorá sa bude premietať z kupoly," uviedol riaditeľ Kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

Keď návštevník vojde, obklopí ho podľa Adamova jednoliaty, pomerne nepríjemný zvuk, ktorý sa bude nenápadne meniť. "Vizualizácia divákovi pomôže zvukovú zmenu zachytiť a priláka ho na balkóny, kde bude inštalovaná druhá práca s názvom Permutácie, teda premeny jednoduchej číselnej básne, ktorá odkazuje na kombinatoriku kabalistických textov," doplnil Adamov.

"Šesť je súčtom a súčinom vlastných deliteľov, dokonalé číslo. Šesť Milana Guštara je udalosťou v priestore, rozšírením budovy Novej synagógy," povedala kurátorka Katarína Gatialová, ktorá Guštara prvýkrát na Slovensku predstavila minulý rok v Žiline, v priestore galérie Plusmínusnula. Jeho tvorbu vtedy ukázala skôr ako celok, teraz z nej spolu s kurátorkou Novej synagógy Zlatou Borůvkovou prinášajú vo veľkom priestore malú špecifickú skupinu diel.

Výstavu Guštara, ktorá bude v Novej synagóge v Žiline do 29. septembra, podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.