Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nové exponáty na výstave Titanic

Foto: JVS Group

Sledujeme slovenskú stopu až z Ameriky.

Bratislava 8. októbra (OTS) - Legendárny Titanic doplával na Slovensko už začiatkom augusta tohto roku. Po jeho palube a kajutách sa už prechádzali tisíce návštevníkov a študentov z celého Slovenska.

Všetci návštevníci majú možnosť obdivovať predovšetkým 300 originálnych artefaktov vylovených z hlbín oceánu. Najväčší záujem však bezpochyby budí príbeh malých sirôt z Titanicu, ktorí boli spojení so Slovenskom priamo svojím pôvodom. Usporiadateľská agentúra JVS GROUP zistila, že slovenských stôp bolo na Titanicu oveľa viac. Medzi najbohatšími cestujúcimi bol Thomas Cardeza so svojou matkou Charlottou. Obaja Slovensko nadovšetko milovali a trávili tu veľa času.

Thomas Drake Martinez Cardeza (1875– 1952) bol bankárom, podnikateľom, bádateľom, zberateľom umenia, športovcom, poľovníkom, filantropom a v mladosti aj veľkým playboyom. Jeho matka Charlotta Cardezová bola vášnivou poľovníčkou a jachtárkou.

Ako sa bohatí Američania dostali na Slovensko? Mali tu svojho priateľa a to priamo medzi šľachtickými rodmi. APPONYIOVCI boli starý uhorský šľachtický rod, ktorý pôsobil na území dnešného Slovenska od r. 1392. Ich sídlom boli Oponice (starý názov Appony a od neho si rodina odvodila meno). Posledný majiteľ panstva Henrich Apponyi (1885-1935) bol veľmi dobrým priateľom T. Cardezu.

A práve Cardezovi v roku 1906 prenajal gróf Henrich Apponyi kaštieľ v obci Kovarce. Mladý a trochu výstredný Američan ho premenil na luxusné vidiecke sídlo, ktoré sa okrem stoviek loveckých trofejí chválilo aj veľkou súkromnou ZOO. Jej exotickí obyvatelia veľakrát desili miestnych ľudí.

Pán Cardeza a jeho matka Charlotta sa v roku 1912 plavili na Titanicu. Patrili k najbohatším cestujúcim a za luxusný apartmán na lodi vtedy zaplatili 4,350 USD, čo by dnes znamenalo približne 128.000 USD. Pretože plavba na Titanicu bola veľmi prestížna udalosť, Madam Charlotta Cardezová mala so sebou šperky v hodnote viac ako 4 milióny USD.

Po osudnej zrážke s ľadovcom sa za veľmi dramatických okolností zachránila nielen madam Charlotta, ale aj jej syn Thomas Cardeza. Celý ich príbeh, vrátane dobových fotografií a niekoľko originálnych predmetov si návštevníci môžu pozrieť v novej časti expozície na výstave Titanic. Originálne predmety boli zapožičané z kašieľa Chateau Appony v Oponiciach.


Vstupenky na výstavu sa predávajú na presne určený dátum a čas. Návštevníci, ktorí si zakúpia vstupenku v predpredaji sa tak vyhnú čakaniu v radách. Organizovaným skupinám – napr.školám, zabezpečíme presný termín rezervácie návštevy na výstave a predovšetkým zvýhodnené vstupné, vrátane vstupu pre pedagogický sprievod zdarma.

Predpredaj vstupeniek v sieti Ticketportal alebo Eventim.

Výstava Titanic bude otvorená do 6. 12. 2015 v Incheba Expo Bratislava.
Otváracie hodiny na výstave:
Pondelok – Nedeľa 9:00 –20:00 hod.
Pokladňa na výstave sa zatvára o 18:00 hod.