Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Nové Zámky: Jarmočné oslavy odštartovali oslavy sviatku Porciunkula

Nové Zámky Foto: TASR

Trojdňové oslavy sa začali vo štvrtok 28. júla večer na Hlavnom námestí sériou hudobných vystúpení, ktoré pokračujú aj počas dnešného dňa.

Nové Zámky 29. júla (TASR) – Hudobné vystúpenia, divadelné predstavenia i súťaž vo varení guláša sú súčasťou slávenia cirkevného sviatku Porciunkula v Nových Zámkoch. Trojdňové oslavy sa začali vo štvrtok 28. júla večer na Hlavnom námestí sériou hudobných vystúpení, ktoré pokračujú aj počas dnešného dňa.

Hlavný sobotňajší program otvorí divadelné predstavenie a minidiskotéka pre najmenších. Na námestí vystúpia aj súbory z družobných miest Nových Zámkov, tanečníci z maďarského Fonyódu, country kapela Paroháči zo Znojma a skupina dobových tancov Kancioneta z Tábora. Až do polnoci budú návštevníkov jarmoku zabávať hudobné skupiny a speváci. V parku na Bernolákovom námestí sa uskutoční tradičná súťaž vo varení guláša, Handmade trh a sprievodný kultúrny program. Podujatie organizuje mesto Nové Zámky s partnermi.

Jarmočné oslavy sa tradične konajú posledný víkend pred slávením cirkevného sviatku Porciunkula, ktorý je pre rád Františkánov najväčším cirkevným sviatkom. Františkánska komunita ho slávi každoročne 1. a 2. augusta. Deň známy ako slávnosť assiských odpustkov súvisí s udalosťou zo života Františka z Assisi, zakladateľa františkánskeho rádu.



Názov Porciunkula je odvodený od Portionculy, pôvodného talianskeho pomenovania kaplnky Panny Márie anjelskej na námestí Spoleto neďaleko Assisi. Kostol je považovaný za centrum františkánskeho rádu. Práve na tomto mieste sa v roku 1216 zjavil Františkovi z Assisi pri modlitbe Ježiš so svojou matkou. František pred ním vyjadril svoju túžbu dať každému človeku na svete možnosť zomrieť s istotou, že pôjde do neba. Ježiš mu prikázal, aby šiel za pápežom a požiadal ho o takéto výnimočné odpustky. Dňa 2. augusta 1216 svätý František získal od pápeža Honoriusa III. privilégium dávať veriacim odpustky práve v Portiuncule. V tomto kostole o desať rokov neskôr František aj zomrel.

V Nových Zámkoch má františkánsky rád širokú základňu. Františkáni sú historickou súčasťou mesta, sídlia vo františkánskom kláštore, o ktorom prvá zmienka pochádza z roku 1662. Sviatok bol počas komunistického režimu zakázaný, jeho tradíciu v Nových Zámkoch obnovili v roku 2003.