Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Novinkové DVD Zlatá lýra pokrstil Pavol Hammel zlatým šampanským

Na snímke Pavol Hammel. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nosič je prvým z pripravovanej kolekcie, ktorú bude tvoriť spolu 5 DVD.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Novinkové DVD Zlatá lýra, ktoré mapuje medzinárodný festival populárnej hudby Bratislavská lýra, v časoch "železnej opony" jedno z najprestížnejších európskych pódií autorskej piesne, uviedli do života vo štvrtok (1. 12.) v Bratislave. Nosič je prvým z pripravovanej kolekcie, ktorú bude tvoriť spolu 5 DVD. Na každom budú po dve časti desaťdielneho televízneho hudobno-dokumentárneho cyklu Zlatá lýra spoločne so zaujímavými bonusmi, ktoré sa do cyklu nezmestili.

Na prvom DVD, ktoré obsahuje 1. diel (Roky nádeje, 1966 - 1967) a 2. diel (Zlomové roky, 1968 - 1969) televízneho cyklu, nájdu diváci z bonusových materiálov napríklad kompletný záznam z 1. ročníka Medzinárodného festivalu tanečnej piesne, čo bol pôvodný názov Bratislavskej lýry. Tiež sa zoznámia so vznikom a zákulisím festivalu i jeho zahraničnými hosťami (The Shadows, The Easybeats, Sandie Shaw). Bonusy zahŕňajú aj ukážky z koncertov 1966 - 1969.

Krstným otcom DVD o najobľúbenejšom festivale populárnych piesní v bývalom Československu sa stal spevák Pavol Hammel, ktorý kolekciu pokrstil "zlatým šampanským" spolu s režisérom televízneho cyklu Petrom Hledíkom, producentom Patrikom Paššom a autorom námetu a scenára Robertom Valovičom.

Medzinárodný festival populárnej piesne Bratislavská lýra ovplyvnil nielen dianie na domácej scéne, ale aj vývoj populárnej hudby v Československu od roku 1966 až po Nežnú revolúciu. Počas 30 rokov svojej existencie upriamil pozornosť na malú krajinu v srdci Európy a stal sa pýchou medzinárodného združenia festivalov populárnej hudby združených vo Federation of International Festivals Organization.

Od svojho vzniku v roku 1966 bol v socialistickom Československu vždy akýmsi závanom slobody, keďže na ňom účinkovali nielen najlepší československí interpreti, ale aj celý rad zahraničných hviezd prvej veľkosti, ako boli Josefine Baker, Cliff Richard, Gilbert Bécaud, Mireille Mathieu, Sandie Shaw, Drupi, Stevie Wonder, Amanda Lear alebo Joe Cocker. Hoci sa počas svojej existencie nevyhol ideologickým vplyvom, politickým zásahom, finančnému podhodnoteniu, technickým a technologickým nedostatkom či rozdielnym pohľadom na samotnú populárnu hudbu vplyvom rôznych naturelov dvoch národností, napriek tomu bol štartom pre viaceré generácie autorov a interpretov. Víťazstvom alebo upútaním pozornosti na festivale sa súťažiacim zmenil život doslova z večera do rána.