Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Novou riaditeľkou Univerzitnej knižnice v Bratislave je S. Stasselová

Na snímke generálna riaditeľka Univerzitnej knižnice v Bratislave Silvia Stasselová počas príhovoru. Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalý riaditeľ Tibor Trgiňa požiadal v marci o uvoľnenie z funkcie, ktorú zastával takmer 16 rokov. Odišiel do dôchodku.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Univerzitná knižnica v Bratislave (UKB) má nového šéfa. Generálnou riaditeľkou sa stala Silvia Stasselová. Dnes ju do tejto funkcie vymenoval minister kultúry Marek Maďarič na základe výsledkov výberového konania. TASR o tom informoval hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Bývalý riaditeľ Tibor Trgiňa požiadal v marci o uvoľnenie z funkcie, ktorú zastával takmer 16 rokov. Odišiel do dôchodku. Dočasným vedením knižnice bol od prvého apríla poverený štatutárny zástupca knižnice.

Stasselová je absolventkou Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, kde od roku 1990 profesionálne pôsobila v Knižnici a informačnom centre Stavebnej fakulty STU v Bratislave. V roku 1999 ju odborná knihovnícka komunita zvolila za predsedníčku Spolku slovenských knihovníkov a knižníc, kde pôsobí dodnes.

V roku 2007 bola zvolená do medzinárodného výboru Sekcie pre manažment knihovníckych asociácií najväčšej knihovníckej organizácie Medzinárodnej federácie knihovníckych asociácií a knižníc (IFLA – International Federation of Library Associations and Institutions), kde dve volebné obdobia zastávala volenú funkciu tajomníčky sekcie. Zároveň od roku 2012 pôsobí ako členka Rady vlády SR pre kultúru v sekcii kultúrne dedičstvo. Pravidelne sa zúčastňuje a prednáša na odborných podujatiach na Slovensku a v zahraničí, niektoré aktívne spoluorganizuje. Od roku 2006 je koordinátorkou podujatí na podporu čítania detí a mládeže Noc s Andersenom na Slovensku.