Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Nový album skupiny Pink Floyd vyjde 10. novembra, oznámil D. Gilmour

Na archívnej snímke zo 4.apríla 2006 vystupuje David Gilmour z hudobnej skupiny Pink Floyd. Foto: TASR/AP

Skupina Pink Floyd zverejnila detaily k novému albumu The Endless River.

New York 22. septembra (TASR) - Nový album britskej skupiny Pink Floyd, The Endless River, vyjde 10. novembra, informoval dnes v tlačovom vyhlásení člen skupiny David Gilmour.

Na albume (www.pinkfloyd.com/theendlessriver) je 18 piesní a na obálke sú vyobrazení traja členovia skupiny - David Gilmour, Nick Mason a Richard Wright, ktorý zomrel v roku 2008. Roger Waters opustil skupinu v roku 1985 a na albume sa nepodieľal, uviedla agentúra AP. Pripomenula, že ide o prvý nový materiál skupiny po 20 rokoch.



Album je zostavený z 20 hodín štúdiového materiálu nahraného v roku 1993 pri príprave predchádzajúceho projektu The Division Bell.

Gilmour vo vyhlásení uviedol, že skupina "pridala nové časti, iné znova nahrala a všeobecne využila štúdiovú technológiu, aby vyrobila album Pink Floyd (hodný) 21. storočia".

The Endless River pozostáva prevažne z inštrumentálnej hudby. Je na ňom iba jedna pieseň - Louder Than Words -, ktorá má nové slová. Ich autorkou je Gilmourova žena Polly Samsonová, dodala AP.

Skupina Pink Floyd zverejnila detaily k novému albumu The Endless River

Informácie o tom, že Pink Floyd pracujú na novej platni, sa objavili už začiatkom leta. Prvýkrát sa o nahrávke na Twitteri zmienila Polly Samson, manželka speváka a gitaristu Davida Gilmoura. Jej slová následne v britských médiách potvrdila i speváčka Durga McBroom-Hudson, ktorá so skupinou spolupracovala v 80. a 90. rokoch a ktorá sa tiež mala na novinke podieľať. Skupina zverejnila aj dátum vydania platne, je ním 10. november.

Pink Floyd teraz v oficiálnej tlačovej správe spresnili nielen dátum vydania, ale odtajnili tiež obal a ďalšie podrobnosti. David Gilmour potvrdzuje, že základ albumu vznikol už v roku 1993 počas nahrávania slávneho albumu Division Bell. K dispozícii bolo údajne až 20 hodín materiálu, ktorý hudobníci znovu počúvali a selektovali. Vybrané nápady a fragmenty skupina rozvinula a prepracovala tak, aby novinka zodpovedala 21. storočiu. „Nahrávka je poctou Rickovi Wrightovi,“ hovorí bubeník Nick Mason. „Myslím, že je dobrou ukážkou toho, čo robil a ako bolo jeho hranie dôležité pre zvuk Pink Floyd.“

The Endless River je prevažne inštrumentálny album v štyroch častiach. Záverečnú skladbu Louder Than Words otextovala Polly Samson. Koncept obalu s mužom veslujúcim na rieke z mrakov vytvoril 18-ročný egyptský digitálny umelec Ahmed Emad Eldin. Jeho originálny obrázok bol upravený v grafickom štúdiu Stylorouge.

Album na dvoch diskoch ponúkne piesne Things Left Unsaid, It's What We Do, Ebb And Flow, Sum, Skins, Unsung, Anisina, The Lost Art of Conversation, On Noodle Street, Night Light, Allons-y (1), Autumn '68, Allons-y (2), Talkin' Hawkin', Calling, To Pearls, Surfacing a Louder Than Words.