Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Nu Dance Fest otvorí Sýrčan s choreografiou o nútenom exile

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podujatie ponúka okrem predstavení, workshopov a diskusií i spájanie rôznych druhov umení s tancom.

Bratislava 15. novembra (TASR) - V Bratislave sa dnes začína Medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest. Podujatie, ktoré ponúka okrem predstavení, workshopov a diskusií i spájanie rôznych druhov umení s tancom, otvára prednáška talianskeho architekta Riccarda Blumera. Špecialista na kreatívny dizajn a kognitívne vzdelávanie prostredníctvom telesných cvičení bude prednášať na Vysokej škole výtvarných umení. Návštevníkov 11. ročníka festivalu čakajú tanečné vystúpenia, textové divadlo, diela so sociálnym a kulturologickým presahom, koncerty naživo.

Nu Dance Fest oficiálne otvorí v stredu 16. novembra v Štúdiu 12 predstavenie sýrskeho umelca Mithkaila Alzghaira Displacement, dielo o najväčšom súčasnom probléme - o nútenom vysídlení a exile. Podľa riaditeľky festivalu Petry Fornayovej to bude asi prvé vystúpenie sýrskeho tanečníka na Slovensku.

Od štvrtka sa hlavný program presunie do A4 - Priestoru súčasnej kultúry. V predpremiére tam uvedú transmediálne dielo Mainly Love slovenského choreografa a interpreta Tomáša Danielisa. Je voľne inšpirované záznamom rozhovorov so ženami, ktoré boli v detstve sexuálne zneužívané a je výsledkom spolupráce so slovenskými umelcami poetkou Zuzanou Husárovou a hudobníkom Ľubomírom Panákom.

Festival tiež uvedie derniéru textovo-tanečného diela Generátor X - Nové kódexy od štyroch slovenských autorov: básnikov Michala Habaja s Petrom Šulejom a tanečníc Soni Ferienčíkovej s Janou Terekovou. Predstavenie je kombináciou pohybu a textu, ktorá komentuje s využitím paródie a sarkazmu svet absurdít.

V slovenskej premiére diváci uvidia pohybové predstavenie s názvom Sotty - nový autorský projekt choreografky, tanečníčky a zakladateľky občianskeho združenia BOD.Y Soni Ferienčíkovej v sprievode naživo hranej elektronickej hudby slovinského autora Gašpera Piana so svetelným dizajnom Ints Plavnieksa. Pod dramaturgiu sa podpísal Marc Olivé, ktorý pôsobí v katalánskom divadle pre súčasný tanec - Mercat de les flors.

Aj Tanečná spoločnosť Artyci vystúpi v Bratislave a svoje dielo Pure zamerané na silu fyzikality predstaví choreograf Milan Kozánek. Lucia Holinová bude reagovať na tému sledovania, zbierania informácií a manipulácie v autorskom tanečno-hudobnom projekte Watch Now, voľne inšpirovanom románom 1984 Georgea Orwella. Česká skupina Nanohach a Michal Záhora uvedú predstavenie, na ktorého začiatku boli účastníci workshopu a ich listy blízkym.

V programe figurujú aj Barcode DJs - skupina experimentátorov hrajúcich na čiarové kódy, ktoré sa dajú nájsť na obaloch produktov v regáloch obchodov či medzi odpadkami v kontajneroch. Diváci sa môžu tešiť i na predstavenie Dance_Music With Changing Parts choreografky Petry Fornayovej s naživo hranou skladbou Philipa Glassa, ktorá zaznie v podaní súboru Cluster ensemble.

Nu Dance Fest potrvá do pondelka 21. novembra. Uzavrie ho v Štúdiu Slovenského národného divadla predstavenie Moniky Čertezni Hedy - sólo pre jednu ženu a dvoch mužov, ktoré "je poctou umeniu a vede a ich spriaznenosti v inovatívnosti, kreativite a originalite".

Súčasťou sprievodného programu sú dva workshopy. Na vzťah medzi architektúrou a tancom sa v nich zamerajú Elisabetta Consonni, absolventka londýnskej školy The Place - London Contemporary Dance School, a nórsky tanečník a herec Martin Slaato.

Program je dostupný na www.nudancefest.sk