Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

O Európsku filmovú cenu 2015 sa budú uchádzať dva filmy J. Vojteka

Tlačová konferencia po novinárskej projekcii pri príležitosti distribučnej premiéry filmu Deti. Na snímke zľava scenárista Marek Leščák a režisér Jaroslav Vojtek. Foto: Michal Svítok

Už 28. slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 12. decembra 2015 v Berlíne.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) navrhla na cenu Európskej filmovej akadémie hranú snímku režiséra Jara Vojteka Deti. Spomedzi dokumentárnych filmov sa väčšina akademikov priklonila opäť k filmu Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko.

O výbere filmov hlasovali členovia SFTA, pričom sa do hlasovania zapojilo 76 zo 162 riadnych členov. Akademici vyberali z piatich hraných filmov: V tichu (r. Z. Jiráský), Deti (r. J. Vojtek), Láska na vlásku (r. M. Čengel Solčanská), Rukojemník (r. J. Nvota) a Sedem zhavranelých bratov (r. A. Nellis).

V kategórii dokumentárnych filmov sa stretlo sedem titulov: 38 (r. D. Dangl, L. Zednikovič), Comeback (r. M. Remo), vlna vs. breh (r. M. Štrba), Salto mortale (r. A. Žigová), Návrat so horiaceho domu (r. A. Grusková), Tak ďaleko, tak blízko (r. J. Vojtek) a dokument Milan Čorba (r. M. Šulík).

Prezídium SFTA, ktoré má deväť členov a v ktorého kompetencii je definitívne rozhodnutie o výbere filmu v prípade, že sa na hlasovaní nezúčastní viac ako polovica členov, potvrdilo výsledky hlasovania a akceptovalo väčšinový názor hlasujúcich.

Už 28. slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 12. decembra 2015 v Berlíne.

Viac informácií o jednotlivých kategóriách či spôsobe výberu nominácií získajú záujemcovia na www.europeanfilmacademy.org.

TASR informovala Silvia Dydňanská zo SFTA.