Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

O Grand Prix festivalu Nová dráma 2024 zabojuje desiatka inscenácií

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Pri výbere inscenácií do hlavného programu je podľa Godoviča dôležitá aktuálnosť a naliehavosť tém, ktoré boli spracované do originálneho celku invenčnou formou.

Bratislava 6. februára (TASR) - Festival Nová dráma/New Drama 2024 zverejnila nominácie hlavného súťažného programu. V jubilejnom 20. ročníku podujatia vystúpi v rámci súťažného programu desať profesionálnych divadiel zo Slovenska. O Grand Prix zabojujú najlepšie inscenácie súčasnej slovenskej a svetovej drámy uvedené profesionálnymi divadlami na Slovensku, ktoré do súťažnej prehliadky vybrala dramaturgická rada festivalu zložená z teatrológov Divadelného ústavu. TASR o tom informovala jeho PR manažérka Lenka Leláková.

Dramaturgická rada vyberala hlavný program z 80 inscenácií súčasnej drámy, dramatizácií vrátane autorských konceptov, ktoré vznikli v zriaďovaných i nezriaďovaných divadlách, a to naprieč celým Slovenskom s premiérou od 1. februára 2023 do 31. januára 2024. Divadelné premiéry od vlaňajšieho roka sledovali a hodnotili teatrológovia Marek Godovič, Dária Fojtíková Fehérová a Diana Pavlačková.

V desiatke inscenácií nominovaných do súťažného programu 20. ročníka Novej drámy sú Amatéri Divadla Petra Mankoveckého, Emily z produkcie Divadla Nude, Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin je nominované s inscenáciou Hekuba, bratislavské Divadlo Ludus s Históriou istého násilia, Mestské divadlo Žilina s titulom Lilith, Peter Mazalán s divadelným projektom Piesne o mŕtvych deťoch/Kindertotenlieder, Divadlo Andreja Bagara v Nitre s inscenáciou Pomlčka, Divadlo Jozef Gregora Tajovského s titulom Sme krajina, Slovenské národné divadlo s inscenáciou Sme v pohode a Spišské divadlo s dielom Šeptuchy.

Pri výbere inscenácií do hlavného programu je podľa Godoviča dôležitá aktuálnosť a naliehavosť tém, ktoré boli spracované do originálneho celku invenčnou formou. "Hľadali sme posolstvá, ktoré veci nielen pomenujú, ale otvoria pre divákov a diváčky i nečakaný priestor pre reflexiu a osobné spracovanie, pretože pretlak problémov, ktoré prináša dnešná doba, je enormný," hovorí teatrológ.

Nová dráma/New Drama sa uskutoční od 13. do 18. mája. Súčasťou festivalu bude tradične programová sekcia Focus zameraná tohto roku na drámu a divadlo z Turecka. Ako ďalej potvrdil Divadelný ústav, patronát nad jubilejným 20. ročníkom prevezme nigérijský dramatik a laureát Nobelovej ceny za literatúru Wole Soyinka.